NOS Nieuws

Woonadres van ondernemers straks afgeschermd in Handelsregister

Vanaf volgend jaar schermt de Kamer van Koophandel woonadressen af van zzp'ers, andere ondernemers en bestuurders die in het handelsregister staan. Nu zijn die gegevens nog zonder beperkingen op te zoeken, maar het kabinet maakt daar per 1 januari 2022 een einde aan.

Het kabinet wil met de nieuwe maatregel ongewenst gebruik van adresgegevens tegengaan. Geregistreerde ondernemers krijgen onder de huidige regels gemakkelijk te maken met ongevraagde marketing en kunnen zelfs geconfronteerd worden met intimidatie en bedreiging.

De ministerraad heeft ermee ingestemd om alle in het register opgenomen gegevens alleen nog toegankelijk te maken voor partijen die daar wettelijk toestemming voor hebben. Dat zijn bijvoorbeeld overheidsorganisaties als de Belastingdienst en beroepsgroepen als advocaten en deurwaarders. Vestigingsadressen blijven wel opvraagbaar.

Voor zzp'ers zijn het woonadres en het vestigingsadres vaak hetzelfde. Het kabinet laat onderzoeken welke opties er zijn om ook in deze situatie de privacy van ondernemers beter te kunnen beschermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl