Nicolas Sarkozy
NOS NieuwsAangepast

Franse oud-president Sarkozy schuldig aan fraude, vrijheidsstraf van 1 jaar

De vroegere Franse president Nicolas Sarkozy heeft zich schuldig gemaakt aan het illegaal financieren van zijn campagne. Dat heeft een rechtbank in Parijs bepaald. Het voormalig staatshoofd is veroordeeld tot een vrijheidsstraf van een jaar, maar Sarkozy hoeft die niet in de gevangenis uit te zitten. De straf kan thuis worden uitgezeten, met elektronisch toezicht in de vorm van een enkelband.

Sarkozy was zelf niet aanwezig bij het uitspreken van het vonnis. De opgelegde straf is de maximale die door de rechters kon worden opgelegd. De openbaar aanklager had een gevangenisstraf van een jaar geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Of de oud-president in beroep gaat, is nog niet bekend.

De nu 66-jarige Sarkozy stond terecht vanwege de campagne die hij in 2012 voerde om te worden herkozen als president. Hij verloor die verkiezingen van de socialist François Hollande. De kwestie is bekend komen te staan als de Bygmalion-affaire.

Bewust nalatig

Volgens de aanklager gebruikte Sarkozy voor zijn herverkiezingscampagne bijna twee keer zoveel geld als de 22,5 miljoen euro die wettelijk was toegestaan. De rechtbank acht dat bewezen en zegt dat Sarkozy weliswaar niet de organisator was, maar wel van de fraude wist en bewust heeft nagelaten om in te grijpen.

Sarkozy heeft tijdens het proces steeds gezegd niet te hebben geweten dat de regels werden overtreden. Behalve Sarkozy stonden ook dertien anderen terecht, die ook werden veroordeeld. Zij werden ervan beschuldigd dat ze onder meer door het opstellen van valse facturen probeerden te verdoezelen dat er veel meer geld aan de campagne van Sarkozy was uitgegeven dan was toegestaan.

Tweede veroordeling

Het is de tweede keer dit jaar dat de nu 66-jarige Sarkozy, die in conservatieve kringen in Frankrijk nog veel invloed heeft, wordt veroordeeld. In maart werd hij schuldig bevonden aan een poging om een rechter om te kopen. Hij werd toen veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Sarkozy is nog op vrije voeten, omdat het hoger beroep nog loopt. Ook in de zaak waarvoor hij vandaag is veroordeeld, kan hij in hoger beroep gaan.

Eerder werd in Frankrijk met Jacques Chirac al een andere oud-president veroordeeld. Hij werd in 2011 schuldig bevonden aan fraude in de tijd dat hij burgemeester van Parijs was, voor zijn presidentschap. Chirac kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl