De straat in Hoensbroek is na de explosie afgesloten door de politie Track '88

In Hoensbroek in Limburg is vannacht een explosie geweest. Mogelijk is er een verband met geweldsincidenten in Alblasserdam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht en de vergisontvoering in Cruquius. Er zijn geen gewonden gevallen.

De explosie was rond 01.30 uur op straat in de Hommerterweg. Doordat de locatie uit het zicht ligt, kunnen lokale media niet zien hoe groot de schade is. Omwonenden moesten enkele uren hun huis uit. Aan het eind van de nacht konden ze weer terug.

In dezelfde straat werd begin deze maand een explosief ontdekt. Toen konden explosievenexperts het voorwerp meenemen naar een nabijgelegen zandgroeve en daar tot ontploffing brengen.

Explosie Alblasserdam

Over dit explosief zei de politie dinsdag in het tv-programma Opsporing Verzocht dat er aanwijzingen zijn voor een verband met geweldsincidenten van vorige maand in en bij Alblasserdam. In de Zuid-Hollandse plaats was er een explosie bij een huis en bij een nabijgelegen woning werd een explosief gevonden. Dezelfde nacht werd ook een huis in het nabijgelegen Hendrik-Ido-Ambacht beschoten.

Beide woningen in Alblasserdam waren kort daarvoor afgesloten vanwege het onderzoek naar de ontvoering in Cruquius van een 56-jarige man uit Hoofddorp. De man werd na bijna een week vrijgelaten en de politie gaat ervan uit dat de ontvoerders eigenlijk iemand anders wilden meenemen.

Volgens de politie is het nog te vroeg om te concluderen of er inderdaad een verband is tussen de explosie van vannacht en de andere incidenten, zegt een woordvoerder tegen het ANP.

De politie vermoedt dat de incidenten te maken hebben met de onderschepping in de haven van Antwerpen van een partij cocaïne. De bijna 1900 kilo drugs kwamen uit Ecuador.

Voor de vergisontvoering zijn zeven verdachten aangehouden. In het onderzoek naar de geweldsincidenten rond Alblasserdam zijn ook meerdere arrestaties verricht, onder wie een 25-jarige man uit Amsterdam.

Omgeving aangemerkt als veiligheidsrisicogebied

De gemeente Heerlen, waar Hoensbroek onder valt, heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen. Sinds 18.00 uur geldt de omgeving rondom de straat als veiligheidsrisicogebied. Dat geeft de mogelijkheid om mensen preventief te fouilleren in het gebied. Politie en handhaving gaan verscherpt toezicht houden en morgen worden beveiligingscamera's geïnstalleerd in de buurt.

Omdat ook een gedeelte van de gemeente Brunssum onder het risicogebied valt, is er met deze gemeente ook nauw contact, aldus de gemeente Heerlen.

Burgemeester Wever van Heerlen heeft ook een noodbevel afgekondigd om de woning waar de explosief afging te sluiten. De burgemeester heeft de bewoners op de hoogte gesteld dat ze voor 18.00 uur uit hun woning moesten vertrekken. De gemeente brengt hen elders onder voor hun eigen veiligheid. "De bewoners waren geschokt, onthutst, stil, lijkwit en hadden niet meer geslapen", zegt burgemeester Wever tegen 1Limburg. "Ze waren wel blij dat deze maatregelen werden genomen."

STER reclame