Reuters

De lavastroom uit de Cumbre Vieja-vulkaan op het Spaanse eiland La Palma heeft de Atlantische Oceaan bereikt. De lava met een temperatuur van 1100 graden valt in de buurt van de plaats Tazacorte in zee.

"Er is een klif daar", zei correspondent Rop Zoutberg in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar loopt het naar beneden. Grote witte wolken, oranjewitte lava stort daar de zee in."

Zoutberg zag voor zijn ogen een eilandje voor de kust ontstaan. "De hoogte daarvan is inmiddels 50 meter en het houdt maar niet op."

Bij het contact tussen de lava en het zeewater ontstaan enorme rookwolken:

Lava op La Palma bereikt oceaan

De lava bereikte de zee gisteravond om 23.00 uur plaatselijke tijd. Op het land moest iedereen vertrekken uit een gebied van 3,5 kilometer rond die plek. Ook op zee mag niemand in de buurt van de plek komen. Mensen aan de rand van dat gebied wordt aangeraden ramen en deuren dicht te houden.

"De lava is 1100 graden, de zee een graad of 20. Vergelijk het met een pan water waar je kokende olie in gooit. Dat ontploft, er komen dampen bij vrij. De vrees is dat er een chemische reactie ontstaat, dat er ook chloor vrijkomt bijvoorbeeld. Dat zijn ze nu aan het meten", zegt Zoutberg. Gunstig is wel dat er een aflandige wind is opgestoken; de rook waait nu naar zee.

Moeilijk voorspelbaar

De snelheid waarmee de lava over La Palma stroomt is moeilijk te voorspellen. Sinds de uitbarsting op 19 september waren er steeds nieuwe erupties. Ook ontstaan er steeds nieuwe stromen.

Een huisje dat op wonderbaarlijke wijze net gespaard bleef, werd gisteren alsnog door de lava verwoest. "Dat heeft er ook mee te maken dat het soort lava dat nu uit de vulkaan komt veel dunner lijkt, minder stroperig is dan de lava die aanvankelijk naar beneden kwam", zegt Zoutberg. Dunne lava kan op plaatsen doordringen waar dikke lava niet komt.

Hoelang de uitbarsting van de Cumbre Vieja gaat duren, laat zich niet voorspellen. Hij begon op 19 sepember. Gemiddeld duren uitbarstingen 25 dagen, maar vulkanologen sluiten een uitbarsting van maanden niet uit.

Kijk hier live mee hoe lava naar de zee stroomt:

STER reclame