De Cumbre Vieja
NOS NieuwsAangepast

Na even rust is vulkaan La Palma opnieuw begonnen met uitbarsten

De vulkaanketen Cumbre Vieja op het Spaanse eiland La Palma is opnieuw begonnen met het uitspuwen van as en lava, zeggen wetenschappers. Eerder vanochtend stopte de vulkaan abrupt met het uitspuwen van een grote kolom as met rook.

Wetenschappers zeiden toen al dat het nog te vroeg was om te stellen dat de uitbarsting helemaal is geëindigd. "De vulkaan is in een fase van lagere activiteit gekomen", twitterde het instituut van geowetenschappen IGEO. "Laten we in de gaten houden hoe het de komende uren verdergaat."

Vanavond spoten er opnieuw grote hoeveelheden lava uit de vulkaan:

Nieuwe vulkaanuitbarsting zorgt voor grote lavastromen op La Palma

Bewoners van een deel van de westkust van het Canarische eiland La Palma moeten sinds vanmorgen binnenblijven omdat de lava mogelijk vandaag de zee bereikt. Wanneer de lava in de zee stroomt, leidt dat waarschijnlijk tot explosies. Ook ontstaan er dan giftige wolken die over het eiland drijven. De lavastroom is zo'n 1600 meter verwijderd van de kust.

Het gaat om inwoners van San Borondon, Marina Alta en Baja en La Condesa. De autoriteiten roepen op om ramen en deuren gesloten te houden. De directeur van de lokale nooddienst zegt dat wanneer de lava in contact komt met de zee er een zoutzuurwolk ontstaat. Hij roept mensen op niet te gaan kijken, melden lokale media.

De vulkaanketen Cumbre Vieja op het Spaanse eiland was tot vanochtend nog actief. Door de as in de lucht was het vliegveld gisteren grotendeels gesloten. Urenlang vertrok of landde er geen vliegtuig meer op La Palma Airport. Later werden vluchten naar de naburige eilanden Tenerife en La Gomera wel weer hervat.

De vulkaan barstte vorige week zondag uit. Als gevolg van de eruptie zijn ongeveer 420 huizen verwoest. Duizenden mensen werden geëvacueerd; er zijn tot dusver geen gewonden gevallen. Afgelopen weekend werden nog eens duizend mensen geëvacueerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl