NOS Nieuws

In beeld: de lava blijft stromen op La Palma

Het Canarische eiland La Palma wordt de afgelopen dagen hard geraakt door aardbevingen en lavastromen. Een groot deel van het eiland is overspoeld door lava, zo'n 150 huizen zijn verwoest.

Het natuurgeweld en de schade in beeld.

Vandaag werden opnieuw mensen geëvacueerd, zoals hier in de wijk Todoque, in het stadje Los Llanos. Veel inwoners zijn bang dat ze hun huis niet onbeschadigd terug zullen vinden:

Meer dorpen La Palma geëvacueerd; tv's, kasten en geiten, alles moet mee

Want de lava blijft stromen. Aanvankelijk werd verwacht dat die maandagavond de zee zou bereiken, maar het gaat langzamer dan verwacht.

Als het zover is, kunnen er giftige gassen vrijkomen. Voordat de lava de zee bereikt komt het andere zaken op z'n pad tegen:

Lavastenen eindigen in zwembaden

Er zijn geen doden of gewonden gevallen op het eiland en van sommige inwoners in de gevarenzone wordt ook het huis gespaard. Deze inwoner van El Paraiso had veel geluk:

Door een nieuwe aardbeving afgelopen nacht met een kracht van 3,8 ontstond er een spleet in de vulkaan, waaruit de lava loopt.

De wijk Todoque in Los Llanos, de grootste plaats op het eiland, op dinsdag

Toeristen verlaten intussen het eiland. Ze zien het niet zitten om in een opvang te blijven en vliegen zo snel mogelijk naar huis. "De dame bij wie we verbleven, weet niet of haar huis nog staat. Het is verschrikkelijk."

Toeristen vertrekken van La Palma: 'We zijn blij om naar huis te gaan'

Zo begon het zondagmiddag, met aardbevingen en een vulkaanuitbarsting. Deze tv-verslaggever wist niet wat haar overkwam:

Vulkaan op Canarisch eiland La Palma uitgebarsten

Diezelfde avond kwam de lava uit verschillende kraters en was de wijde omgeving bedolven onder de lava:

Vulkaanuitbarsting La Palma, lava komt uit verschillende kraters

Maandagochtend bereikte de lava de eerste woonwijken op het eiland. Zo'n vijfduizend mensen waren toen al geëvacueerd, onder wie vijfhonderd toeristen:

Lava nadert huizen, vulkaan op La Palma blijft actief

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl