Meer dan 150 huizen zijn door de lava verwoest
NOS NieuwsAangepast

Meer evacuaties na vulkaanuitbarsting La Palma

De hulpdiensten op La Palma, het Canarische eiland waar een vulkaan is uitgebarsten, hebben meer inwoners van het dorp El Paso geëvacueerd. In totaal 6000 van de ruim 80.000 eilandbewoners hebben tot nu toe hun huis moeten verlaten. Tientallen Nederlandse toeristen zijn gisteren van het eiland vertrokken.

Gisteravond laat en vanochtend vroeg zijn er mensen uit de wijk Tacande Alto geëvacueerd, omdat er een nieuwe lavastroom was ontstaan, zei burgemeester Rodriguez tegen zender TVE. Door een nieuwe aardbeving vannacht met een kracht van 3,8 ontstond er een spleet in de vulkaan, waaruit de lava loopt.

Meer dan 150 huizen zijn tot nu toe verwoest op het eiland. Er zijn geen doden of gewonden.

De lavastroom bereikte gisteren de eerste huizen:

Lavastroom bereikt eerste huizen op La Palma

De autoriteiten op La Palma zijn in afwachting van het moment dat de lava de zee bereikt. Wanneer dat gebeurt, kunnen er giftige gassen vrijkomen. Daarom is uit voorzorg een gebied van twee zeemijlen in zee afgesloten.

De lava zou eigenlijk gisteravond om 21.00 uur Nederlandse tijd de zee bereiken, maar de stroom kruipt langzamer over het eiland dan verwacht. De autoriteiten denken dat de lava pas morgen in zee zal stromen.

Zondag barstte de vulkaan Cumbre Viejo voor het eerst in vijftig jaar uit. Voorafgaand daaraan was er een reeks aardbevingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl