Cumbre Vieja blijft zich roeren
NOS Nieuws

Nieuwe lavastroom uit vulkaan La Palma, luchthaven dicht vanwege aswolken

De vulkaan Cumbre Vieja op het Spaanse eiland La Palma blijft lava spuwen. Door een breuk in de lavakegel is een nieuwe lavastroom op gang gekomen. Die stroomt met een snelheid van 30 tot 60 meter per uur richting de zee.

De lavastroom heeft de lucht boven het westelijke deel van het Canarische eiland verduisterd met een dikke rookwolk. Door het as in de lucht is het vliegveld grotendeels gesloten. Urenlang vertrok of landde er geen vliegtuig meer op La Palma Airport, maar inmiddels zijn vluchten naar de naburige eilanden Tenerife en La Gomera zijn wel weer hervat.

Alle vluchten voor vandaag zijn geannuleerd

De sluiting van het vliegveld zorgt ervoor dat het eiland opnieuw grotendeels is afgesloten van de buitenwereld. Afgelopen week zaten tientallen Nederlandse vakantiegangers vast op het eiland, doordat vluchten werden geannuleerd. Reisorganisatie TUI heeft donderdag alsnog tientallen vakantiegangers opgehaald.

420 huizen

De Cumbria Vieja barstte zondag uit. Als gevolg van de eruptie zijn ongeveer 420 huizen verwoest. Duizenden mensen werden geëvacueerd; er zijn tot dusver geen gewonden gevallen. Gisteren werden nog eens duizend mensen geëvacueerd.

Veel Spanjaarden doneren eten en kleding voor de evacuees van La Palma:

Eten en kleding voor evacuees La Palma: 'Als ik hier ben, kan ik tenminste helpen'

Door de vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland drijft een wolk met een verhoogde concentratie giftig zwaveldioxide richting het noordwesten van Europa. Vannacht bereikt de wolk Nederland. Het RIVM houdt de luchtkwaliteit extra in de gaten, maar liet gisteren weten dat er geen reden is te veronderstellen dat er risico's voor de volksgezondheid optreden.

Op de website Luchtmeetnet is te zien dat de concentratie zwaveldioxide in de lucht op een laag niveau ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl