De vulkaan Cumbre Vieja op La Palma is nog altijd actief
NOS NieuwsAangepast

Nederlanders opgehaald van La Palma, vulkaan blijft zich roeren

Reisorganisatie TUI heeft alsnog tientallen Nederlandse vakantiegangers opgehaald van La Palma, waar de vulkaan Cumbre Vieja nog altijd as en lava spuwt. De vlucht is inmiddels geland op Schiphol.

Het gaat om een groep van 79, die eigenlijk gisteren al opgehaald zou worden met een geplande vlucht. Die kon niet doorgaan, zegt een woordvoerder van TUI, "omdat de piloten zorgen hadden over as in hogere luchtlagen. Voor alle zekerheid is toen besloten niet te vliegen."

De Nederlanders hebben een extra nacht in hotels doorgebracht. Met de vlucht konden ook reizigers mee die hun vakantie wilden afbreken. TUI zegt dat niet iedereen weg wil. Een aantal blijft in hun hotel aan de westkant van La Palma, of vertrekt naar Tenerife.

De vakantiegangers uit La Palma zijn gearriveerd op Schiphol:

Nederlanders terug uit La Palma: 'We kunnen weer ademen'

TUI vliegt deze week voorlopig niet met nieuwe vakantiegangers naar La Palma. Mensen kunnen hun reis verplaatsen of een andere bestemming kiezen. "La Palma is een van de kleinere Canarische eilanden, het gaat niet om grote aantallen reizigers."

Lava stroomt minder snel

De Cumbre Viejo barstte zondag voor het eerst in vijftig jaar uit. Voorafgaand daaraan was er een reeks aardbevingen. Door de lavastroom zijn inmiddels z'n 350 huizen verwoest. Ook is er veel schade aan infrastructuur en boerenland. Er zijn geen gewonden of dodelijke slachtoffers.

Het tempo waarmee de lava over het Canarische eiland stroomt, is inmiddels afgenomen tot vier meter per uur. Eerder deze week was dat nog 700 meter per uur. Er bestaan zorgen dat de dikke lavastroom daardoor een groter oppervlak bereikt en meer schade aanricht. Op sommige plekken is de lavamassa vijftien meter hoog.

Experts waarschuwen voor explosies, landverschuivingen en giftige gassen zodra de lava de zee bereikt.

De Spaanse koning Felipe en koningin Letizia, en premier Sánchez hebben het eiland vandaag bezocht. Tijdens hun bezoek beloofden zij de hulpbehoevenden op het eiland te helpen.

Veel mensen doneren eten en kleding voor de evacuees van La Palma:

'Als ik hier ben, kan ik tenminste helpen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl