De scène kort nadat het vuur was geopend op Reagan AFP

De man die in 1981 de Amerikaanse president Ronald Reagan neerschoot, John Hinckley, hoeft van de rechter vanaf volgend jaar juni niet langer onder toezicht te staan. De man werd in 2016 al vrijgelaten uit een psychiatrisch ziekenhuis.

"Als het niet de president was die hij probeerde te doden, zou hij al heel lang geleden onvoorwaardelijk zijn vrijgelaten", zegt de rechter. De 66-jarige Hinckley vertoont geen symptomen van een psychische ziekte of agressief gedrag. Ook heeft hij geen belangstelling meer voor wapens, concludeert de rechter.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil de man nog negen maanden laten observeren vanwege twee recente belangrijke ontwikkelingen in zijn leven. Zo woont hij sinds kort voor het eerst in veertig jaar alleen en gaat een van zijn therapeuten met pensioen. Tot volgend jaar juni staat Hinckley nog onder toezicht van therapeuten en wordt zijn bewegingsvrijheid beperkt.

De president liep bij de aanslag een longperforatie op. Een medewerker van het Witte Huis kreeg een kogel in zijn hoofd en raakte gedeeltelijk verlamd.

Obsessie met Jodie Foster

Hinckley schoot op Reagan om indruk te maken op actrice Jodie Foster, door wie hij geobsedeerd raakte door de film Taxi Driver. Hinckley werd volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en werd nooit veroordeeld voor de aanslag.

Hinckley schoot Reagan neer voor het Hilton Hotel in Washington D.C.:

Man die Reagan neerschoot weer vrij

STER reclame