NOS NieuwsAangepast

Man die president Reagan neerschoot op vrije voeten

De man die 35 jaar geleden probeerde om de Amerikaanse president Ronald Reagan te vermoorden, mag na een langdurige psychiatrische behandeling naar huis. John Hinckley (61) gaat bij zijn moeder in Williamsburg wonen, waar hij aan strenge voorwaarden is gebonden; zo mag hij niet met de pers praten.

Hinckley had een obsessie voor de actrice Jodie Foster, die destijds de rol van prostituee speelde in de film Taxi Driver. Hij identificeerde zich met het personage van hoofdrolspeler Robert De Niro, een Vietnamveteraan die taxichauffeur werd en besloot een senator dood te schieten.

Man die Reagan neerschoot weer vrij

Foster werd geruime tijd gestalkt door Hinckley, die in een inrichting belandde. Na zijn vrijlating besloot hij, in de waan verkerend indruk te maken op Foster, te proberen Reagan te vermoorden.

De president had een toespraak gehouden in het Hilton in Washington toen hij bij het verlaten van het hotel werd beschoten door Hinckley. Reagan werd in de borst geraakt, en ook een lijfwacht en zijn perschef werden door kogels getroffen. De president overleefde de aanslag.

De dader werd ontoerekeningsvatbaar en niet schuldig verklaard aan de moordpoging, hetgeen in de VS tot veel ophef leidde. Hinckley belandde in een inrichting. Zijn obsessie voor Foster hield aan. In het jaar 2000 werd zijn proefverlof ingetrokken nadat ontdekt was dat hij materiaal over Jodie Foster het psychiatrische ziekenhuis had binnengesmokkeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl