De scène kort nadat het vuur was geopend op Reagan AFP

De lijfwacht die het leven van Ronald Reagan redde bij een moordaanslag is overleden. Het kordate optreden van Jerry Parr voorkwam dat de Amerikaanse president bezweek aan een kogelwond.

Op 30 maart 1981 vuurde een verwarde man, John Hinckley, zes kogels af op de president. Geïnspireerd door de film Taxi Driver hoopte hij zo indruk te maken op actrice Jodie Foster. Reagan werd geraakt in zijn romp, waarbij een long werd doorboord. Ook drie medewerkers van Reagan werden geraakt, onder wie zijn perschef James Brady.

"Ik hoorde de schoten toen hij zo'n twee meter van de auto verwijderd was", zei Parr later over de aanslag. "Ik wist instinctief wat het was. Hier wacht je je hele carrière op."

Rawhide is OK

Parr duwde de president de gereedstaande limousine in en kwam boven op de president terecht. In eerste instantie zei Reagan dat hij meer last had van die botsing dan van de kogels. "Ik denk dat je mijn rib gebroken hebt", zei hij tegen Parr.

Parr: zo redde ik het leven van president Reagan

Als leidinggevende van de beveiliging gaf hij opdracht terug te rijden naar het Witte Huis. Hij controleerde snel of Reagan niet was geraakt en omdat hij geen bloed vond, gaf hij het signaal "Rawhide is OK", wat betekende dat de president ongedeerd was. 

Toen Reagan bloed ophoestte, dacht de president in eerste instantie dat hij op zijn wang had gebeten bij zijn val. Parr besloot de limousine echter voor de zekerheid naar het ziekenhuis te laten rijden in plaats van naar het Witte Huis. Het besluit kwam zo onverwacht dat de meereizende politie-escorte de stoet kwijtraakte. 

Held

Reagan was er veel slechter aan toe dan iedereen eerst dacht. Artsen zeiden later dat tijdverlies dramatische gevolgen zou hebben gehad. In een bericht na Parrs overlijden noemt Nancy Reagan hem daarom "echt een van mijn helden". 

Parr was in 1962 komen werken voor de Secret Service en beschermde in eerste instantie de Amerikaanse vice-president. In 1979 werd hij bodyguard voor de Amerikaanse president, toen nog Jimmy Carter. 

Parr bleef nog tot 1985 werken voor de Secret Service en ging toen met pensioen. Hij overleed op 85-jarige leeftijd in zijn huis in Washington. 

STER reclame