AFP

In Duitsland zijn de verkiezingen voor een nieuw parlement in volle gang. De strijd om het bondskanselierschap gaat tussen Olaf Scholz van de sociaaldemocratische SPD en christendemocraat Armin Laschet (CDU). Beiden brachten vanochtend hun stem uit in hun woonplaats.

Scholz was in Potsdam, bij Berlijn:

Scholz en Laschet brengen hun stem uit

Laschet stemde in een basisschool om de hoek van zijn huis in Aken. Dat ging niet helemaal goed. Hij had zijn stembiljet niet correct opgevouwen, waardoor voor de aanwezige pers te zien was op welke partij hij had gestemd. Verrassend was het niet: zijn eigen partij.

De verkiezingsdag verloopt vooralsnog zonder grote incidenten. In Wuppertal werd de stembusgang vanochtend belemmerd door de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. De gemeente droeg bewoners in een deel van de stad op om binnen te blijven. Rond het middaguur was de bom onschadelijk gemaakt en konden mensen alsnog stemmen.

18.00 uur exitpoll

De geschatte opkomstcijfers van 14.00 uur worden rond 15.30 uur bekendgemaakt. De stembureaus zijn nog tot 18.00 uur open. Meteen daarna volgt een eerste exitpoll.

Bij de parlementsverkiezingen vier jaar geleden kwam uiteindelijk 76,2 procent van de kiezers opdraven. De poststemmen zijn niet meegerekend in het tussentijdse opkomstpercentage. Naar verwachting stemt 40 procent van de Duitse kiezers dit jaar per brief.

STER reclame