Wonderschone hoekschop Seuntjens helpt Fortuna aan punt bij Vitesse

Bekijk de samenvatting van Vitesse - Fortuna Sittard

Het komt zelden voor in het betaalde voetbal. Maar als het gebeurt, dan kun je eigenlijk alleen maar applaudisseren. Vanavond krulde Mats Seuntjens namens Fortuna Sittard een hoekschop over de wanhopig grijpende armen van Vitesse-doelman Markus Schubert ineens in de verre kruising.

Die ene wondergoal bleek goed voor een punt. Voor de Arnhemmers betekende de 1-1 tegen Fortuna dat het thuis nog altijd niet gewonnen heeft dit eredivisieseizoen.

Rampzalige start Vitesse

Slechts een minuut en 47 seconden had Seuntjens nodig om zijn huzarenstukje op te voeren. "Bewust", vertelde Seuntjens later.

Hij vierde zijn wondertreffer trouwens door stoïcijns bij de cornervlag te blijven staan. Onderkoeld: "Je speelt uit, dus wat ga je doen. Ik wist dat die jongens gek zouden worden en naar mij toe zouden komen. Dus ik bleef lekker staan."

Seuntjens na zijn wondergoal uit een hoekschop: 'Natuurlijk was dat bewust'

De vroege 0-1 paste in een rampzalige openingsfase van Vitesse, dat solliciteerde naar een grotere achterstand. Zo had Seuntjens binnen vijf minuten ook zijn tweede al in het net liggen, maar die treffer werd geannuleerd wegens buitenspel.

En Arnhems geklungel leverde ook nog een grote kans op voor Samy Baghdadi, maar dit keer bracht Schubert redding.

Mats Seuntjens

Een ongevaarlijke schuiver van Riechedly Bazoer na een minuut of twintig was pas het eerste wapenfeit van de thuisploeg, die langzaam maar zeker wel meer grip kreeg op de wedstrijd. Grote kansen leverde dat niet op.

Ander vaatje

Met Loïs Openda en Oussama Darfalou als invallers in de ploeg tapte Vitesse na rust uit een ander vaatje. Dat leverde na amper drie minuten al de gelijkmaker op. Bazoer gaf voor op Nikolai Baden Frederiksen, wiens goedgemikte kopbal nog een flinke weg moest afleggen om in de hoek naast doelman Yannick van Osch te belanden.

Voor de Deense spits, die als huurling van Juventus in 2020 tot twee optredens kwam voor Fortuna Sittard, was het zijn tweede eredivisietreffer.

Nikolai Baden Frederiksen

Na de gelijkmaker kwam Fortuna kwam er niet meer aan te pas, maar Vitesse wist door slordigheid in de eindfase niet te profiteren. De bedrijvige Darfalou kreeg de grootste kans, maar stuitte op de vuisten van Van Osch.

Naarmate de tweede helft vorderde, begon de frustratie op te spelen bij de thuisploeg. Zo flirtte Bazoer met een nieuwe rode kaart, toen hij de aangeslagen Roel Janssen als een kleuter optilde en ook weer hard op het gras liet vallen.

Scheidsrechter Ingmar Oostrom liet het bij geel, zoals hij kort daarvoor Janssen al had gespaard voor een tweede gele kaart.

Gevaar vanaf de flanken

Vitesse was daarna gevaarlijk met scherpe voorzetten van vleugelverdedigers Eli Dasa en Maximilian Witek, die net niet aankwamen. De voorzet van Bazoer kwam wel aan bij Matus Bero, maar die kopte rakelings naast. En ook Darfalou wist een perfecte pass van Dasa niet op waarde te schatten.

Donderdag krijgt Vitesse de kans om zich te revancheren voor eigen publiek. Dan is het sterke Stade Rennais de tegenstander in de Conference League.