Drie vingers in de lucht: Jasper Philipsen boekt in de GP Denain zijn derde zege in vijf dagen. Getty Images

Jasper Philipsen heeft zijn derde eendagskoers in vijf dagen gewonnen. De 23-jarige Belg van Alpecin-Fenix was in de kasseiklassieker GP Denain de snelste van een uitgedund peloton. Philipsens landgenoot Jordi Meeus werd tweede, de Brit Ben Swift eindigde als derde.

Philipsen is de opvolger van zijn ploeggenoot Mathieu van der Poel, die maandag besloot om Denain over te slaan in dienst van het wereldkampioenschap op de weg van zondag.

Wesley Kreder was de beste Nederlander op de zevende plaats.

Zonder Van der Poel stapten 187 renners op voor ruim 200 kilometer in Noord-Frankrijk. Ruim 20 kilometer daarvan ging over kasseien.

De ruim 200 kilometer lange koers in het noorden van Frankrijk, die gezien wordt als een mini-versie van Parijs-Roubaix, kwam tot leven toen na 100 kilometer de eerste kasseien opdoemden.

Achter een kopgroep van vier waren Sep Vanmarcke en Taco van der Hoorn aanvalslustig, maar beiden kregen te maken met pech (lekke band en val). Julius van den Berg (EF) sloop wel mee in de achtervolging, kroop in het wiel van het Ineos-trio Michal Kwiatkowski, Luke Rowe en Owain Doull en kwam zo in de kopgroep van twaalf.

Met nog 30 kilometer te gaan probeerde Van der Hoorn het gat naar de koplopers te dichten, maar slaagde daar niet in. Vooraan ontstond ondertussen een afvalrace: Kwiatkowski was de sterkste, maar slaagde er niet in om zijn acht jaar jongere medevluchters Stan Dewulf (AG2R-Citroën) en Clément Davy (Groupama) te lossen.

Net op tijd

De voorsprong op het peloton werd in de finale nooit groter dan een halve minuut. Onder het rode vod van de laatste kilometer greep Kwiatkowski zijn kans, maar op 200 meter van de streep werden de koplopers alsnog gegrepen door het peloton.

In de chaotische sprint kwam Philipsen net op tijd om zijn derde zege op rij te claimen. "Ik had nooit gedacht dat dit een massasprint zou worden, met al die kasseien", zei hij direct na de koers. "Eigenlijk zou Van der Poel hier rijden en die had de koers superzwaar gemaakt. Ik had geluk dat het bij elkaar kwam en er een gaatje viel in de sprint."

Het was al de achtste zege voor de Belg sinds zijn overstap naar de ploeg van Van der Poel. Hij won onder meer de Scheldeprijs en twee ritten in de Vuelta. Eerder deze week was hij de beste in het Kampioenschap van Vlaanderen en Eschborn-Frankfurt.

STER reclame