Jasper Philipsen en Lorena Wiebes hebben in het Belgische Schoten de Scheldeprijs op hun naam geschreven. De Belg won bij de mannen de sprint van een uitgedund peloton en Wiebes snelde in de eerste editie bij de vrouwen naar de zege.

De Scheldeprijs wordt vanwege het vlakke parcours ook wel het officieuze WK voor sprinters genoemd. De laatste tien edities werden beslist in een massasprint in het Belgische Schoten.

Fabio Jakobsen won de Scheldeprijs in 2018 en 2019, Caleb Ewan was vorig jaar de snelste.

Strenge voorwaarden voor start in Nederland

Sinds 2018 start de Scheldeprijs in Zeeland (met uitzondering van het afgelopen coronajaar), waar de wind ook een rol kan spelen. Dat gebeurde ook in deze editie, die onder strenge voorwaarden deels in Nederland mocht plaatsvinden.

De omstandigheden waren vooral 's ochtends bar. Vanwege het slechte weer werd de ploegenpresentatie voor de start in Terneuzen zelfs geschrapt. De harde wind zorgde bij de mannen voor een nerveuze koers met meerdere valpartijen, waardoor het peloton meerdere keren in stukken brak.

Taco van der Hoorn moest na een val opgeven.

Nederlanders in kopgroep

Met nog zeventig kilometer te gaan vormde zich een elitegroep van 29 renners, met daarin onder anderen topfavoriet Sam Bennett, drievoudig winnaar Mark Cavendish, Philipsen, Pascal Ackermann en Giacomo Nizzolo.

Ook Nederlanders Cees Bol, Danny van Poppel, Jan-Willem van Schip, Luc Bugter en Piotr Havik zaten vooraan.

Jasper Philipsen sprint naar de winst in de Scheldeprijs EPA

Waar kanshebbers als Alexander Kristoff en Tim Merlier de slag hadden gemist, wist Bennett zich in een zetel met vier ploeggenoten in de eerste groep. Philipsen had er echter ook twee en in de sprint kozen zij de beste lijn.

Bennett en Cavendish, die in 2007 voor het eerst de Scheldeprijs won, waren de eerste verliezers. Van Poppel sprintte als beste Nederlander naar de vierde plaats. Bol kon geen vuist maken en werd twintigste.

Eerste zege voor Wiebes

De vrouwenkoers startte in Schoten, waar na een lokale omloop ook gefinisht werd. In de sprint kwam topsprintster Wiebes pas laat op kop. De 22-jarige renster van DSM hield de Deense Emma Norsgaard van Movistar en de Italiaanse Elisa Balsamo van Valcar maar net achter zich.

Net als in maart in de Healthy Ageing Tour probeerde Daniek Hengeveld de favorieten nog wel te verrassen. Op het circuit van Assen werd de Nootdorpse toen pas op honderd meter van de aankomst teruggepakt. Ditmaal werd de dappere 18-jarige renster van GT Krush Tunap na een lange solo op acht kilometer van de meet ingerekend.

Voor Wiebes, de Nederlands kampioene van 2019, was het haar eerste zege van het seizoen.

STER reclame