Denis Sergejev, die onder de naam Sergej Fedotov reisde
NOS Nieuws

Britten klagen derde verdachte aan in zaak-Skripal

Het Openbaar Ministerie in het Verenigd Koninkrijk heeft een derde Rus aangeklaagd voor de poging tot moord op de oud-dubbelspion Sergej Skripal. Volgens het OM staat nu vast dat de drie verdachten voor de Russische militaire geheime dienst GROe werkten.

"We kunnen geen details geven, maar we hebben bewijs dat de drie verdachten aan de GROe gelinkt kunnen worden", zei de Britse Nationaal coördinator voor de bestrijding van terrorisme Dean Haydon.

Tegen de drie is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, maar ze zitten waarschijnlijk in Rusland en dat land heeft geen uitleveringsverdrag met het Verenigd Koninkrijk.

Aanval met novitsjok

De Russische voormalige dubbelspion Skripal werd in 2018 samen met zijn dochter Joelia vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Het middel is vermoedelijk in vloeibare vorm op de voordeur van hun huis in de Engelse stad Salisbury aangebracht.

In maart van dat jaar werden de twee in bewusteloze toestand op een bank in een park aangetroffen. Beiden overleefden de aanval, net als een politieagent die bij een onderzoek van hun huis met het middel in aanraking kwam. Een vrouw die een parfumflesje vond waarin het middel vermoedelijk het land is binnengesmokkeld, kwam wel te overlijden.

In september 2018 werden al twee verdachten aangeklaagd, Russen die het Verenigd Koninkrijk onder een valse naam waren binnengekomen. De Britse politie zegt nu dat ze in werkelijkheid Aleksandr Misjkin en Anatoli Tsjepiga heten. Ze zijn op dit moment vermoedelijk in Rusland.

Dit zou een foto van Sergejev zijn, gemaakt bij zijn bezoek aan Engeland in 2018

Dat geldt waarschijnlijk ook voor de nu aangeklaagde derde verdachte, de ongeveer 50 jaar oude Denis Sergejev. Samen met Misjkin en Tsjepiga zou hij een driekoppig team hebben gevormd dat door de GROe op pad was gestuurd om Skripal te liquideren.

Het onderzoekscollectief Bellingcat kwam in 2019 al tot dezelfde conclusie. De Britse politie zegt nu dat Sergejev in het weekend van de aanslag in het Verenigd Koninkrijk was en geregeld contact had met Misjkin en Tsjepiga, die de aanslag uitvoerden. Volgens Bellingcat had Sergejev waarschijnlijk de leiding bij de operatie.

Spionnenruil

Skripal, zelf een oud-GROe-officier, zou rond de eeuwwisseling namen van Russische geheim agenten in het buitenland aan de Britten hebben doorgegeven. Dat kwam uit: hij werd gearresteerd en veroordeeld, maar kon zich in 2010 na een spionnenruil in het Verenigd Koninkrijk vestigen.

Rusland ontkent dat het iets met de poging tot moord op Skripal te maken heeft. Misjkin en Tsjepiga verklaarden in 2018 onder hun valse namen dat ze op het moment van de aanslag in Salisbury waren, maar er niets mee te maken hadden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl