Bondscoach Parsons neemt Oranjevrouwen in bescherming, daags voor IJsland

"Hij praat makkelijk", constateerde Vivianne Miedema al. En als bondscoach Mark Parsons inderdaad íéts kan, is het wel precies zeggen wat hij wil zeggen. Op een sympathieke, wat typische manier; staccato, en toch omslachtig.

De boodschap richting de WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland, van dinsdagavond: er is niet zo veel aan de hand met de Oranjevrouwen, ondanks de valse start van vrijdag.

Het was Parsons ook opgevallen dat zijn speelsters na de 1-1 tegen Tsjechië kritisch waren. Een stuk kritischer dan hij, maar dat moet kunnen. "Je moet zeggen wat je voelt en hoe jij het ziet. Het is niet: het een is goed en het ander slecht."

Het is maar hoe je het bekijkt

Vervolgens werkt Parsons soepeltjes een waslijst aan verzachtende omstandigheden af, waar aanvoerder Sari van Veenendaal en Miedema kort na het laatste fluitsignaal tegen de Tsjechen nadrukkelijk geen "smoesjes" wilden bedenken voor het matige spel.

Programma en stand in WK-kwalificatiegroep C NOS

"Zoals ik het zie: je hebt een team dat net uit een groot toernooi komt, in de voorbereiding zit als je kijkt naar het aantal gespeelde minuten - niet veel. Een nieuwe coach, nieuwe staf, nieuwe spelers, vier dagen voorbereidingstijd, spelen tegen een team dat vier maanden geleden gelijkspeelde tegen de olympisch kampioen Canada..."

"Als je dat bekijkt, was het aantal dingen dat de speelsters hadden opgepikt al veel beter dan ik had gedacht. Dus positief of negatief; het is maar hoe je het bekijkt."

Hoezo afhankelijk van Miedema?

En de aanvallende afhankelijkheid van topschutter Miedema, die tegen Tsjechië de enige Nederlandse treffer maakte? Parsons begint aan een breedvoerig antwoord, dat er kort samengevat op neerkomt: valt wel mee.

Miedema voorkomt blamage bij debuut Parsons met 1-1 tegen Tsjechië Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Elk team heeft speciale talenten, Viv is speciaal. Maar om alles om die ene speciale speler te plannen, dat is het tegenovergestelde van mijn manier van werken. De superpower van ons team is altijd het team. En daarbovenop de kers op de taart, de speciale spelers. Er waren speelsters die niet in actie zijn gekomen, maar cruciaal waren in onze voorbereiding. Zij waren daarmee net zo belangrijk als Viv."

"We hebben vele wapens, veel aanvallend talent. Viv kreeg misschien tien of twintig procent van de kansen. Zijn we dan afhankelijk van haar? We creëerden halve kansen in plaats van grote, maar Viv maakt die af omdat ze heel speciaal is. We hebben veel spelers die kunnen scoren, maar we hebben het hier over de beste doelpuntenmaker in het voetbal."

Prima geslapen

Van een debuut, zijn debuut, dat in het water is gevallen wil Parsons ook al niet spreken. Hij heeft na het gelijkspel tegen de nummer 27 van de wereldranglijst prima geslapen. "De uitkomst is duidelijk: we kregen niet wat we wilden. Maar je kan alleen het proces controleren, hoe je werkt, traint en je voorbereidt."

Mark Parsons ANP

"We hadden met 5-0 kunnen winnen, maar dan had ik niet kunnen slapen als onze voorbereiding of prestatie niet goed was. Nu was het 1-1, maar zag ik een heleboel goede dingen en enkele zaken die we moeten aanpassen en verbeteren. Dus ik sliep prima, I was perfectly fine."

Pittige start

De Oranjevrouwen zijn volgens Parsons ook op de "zwaarst mogelijke manier" aan de WK-kwalificatie begonnen. "Tsjechië thuis, IJsland uit in zware omstandigheden; nat, regenachtig, koud."

"Het is zó'n andere wedstrijd dan vrijdag. IJsland rent veel, is onvoorspelbaar, ze creëren chaos. Wij willen op een bepaalde manier spelen, maar dat wordt lastig tegen deze tegenstander."

Voilà, de verwachtingen zijn vakkundig getemperd, de druk op zijn speelsters verlicht. Hij praat makkelijk, Mark Parsons.

STER reclame