Bondscoach Mark Parsons baalt AFP

"Het resultaat is teleurstellend...." De nieuwe bondscoach Mark Parsons van de Nederlandse voetbalsters had zijn debuutwedstrijd als bondscoach natuurlijk anders voorgesteld. De Nederlandse voetbalvrouwen ontsnapten in Groningen aan een nederlaag tegen Tsjechië (1-1).

Hij had een verklaring na afloop. Volgens de Engelse trainer is Tsjechië, de nummer van de 27 van de wereld, de meest gedisciplineerde ploeg in de groep. Hij vond de eerste helft niet goed, maar was wel tevreden over de tweede helft.

Dit neemt volgens speelster Sari van Veenendaal, Vivianne Miedema en Lieke Martens niet weg dat er gewonnen had moéten worden. Doelpuntenmaker Miedema: "We zijn net weer bij elkaar, maar dat mag geen excuus zijn. We waren allemaal individueel niet goed."

Keepster Sari van Veenendaal houdt een slecht gevoel over aan de avond. "Het ging bij vlagen goed, maar je moet gewoon winnen van Tsjechië. Dat we een nieuwe coach hebben, dat er dingen zijn veranderd, dat zijn smoesjes, daar lag het niet aan. We wisten allemaal wat we moesten doen. We hebben het niet goed genoeg gedaan."

Bekijk de samenvatting van Nederland- Tsjechië (kwalificatie WK vrouwen) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Vleugelspeelster Lieke Martens vindt ook dat het teleurstellende resultaat niet bij de nieuwe bondscoach gezocht moet worden. "Ik geloof in zijn speelwijze."

Hier sluit Miedema, die haar 84ste goal in 101 interlands maakte, zich bij aan. "Er is niet veel veranderd onder de nieuwe coach." Volgens haar kunnen de speelsters veel beter. "We kunnen de druk wel bij mij neerleggen, maar we hebben meer spelers die wat kunnen." .

Bondscoach Persons zag ook positieve punten: "Ik telde twintig kansen. We hebben met veel energie gespeeld, we hebben ons best gedaan en dat heeft in elk geval nog de gelijkmaker opgeleverd."

De drie eerdergenoemde speelsters zijn het er in ieder geval over eens dat in de komende wedstrijden anders moet. Van Veenendaal: "Het ligt aan ons, daar kunnen we duidelijk in zijn. Volgende week tegen IJsland moet het echt beter."

Die wedstrijd wordt dinsdag gespeeld. Dan moet Nederland het doen zonder de twaalfduizend mensen die vandaag in Groningen op de tribune zaten. Dat zullen de speelsters jammer vinden, want Lieke Martens vond het "lekker" om weer in Nederland voor eigen publiek te spelen.

STER reclame