NOS NieuwsAangepast

Student opent vuur op universiteit Rusland: zeker 8 doden

In de Russische stad Perm heeft een student een bloedbad aangericht op het terrein van de universiteit waar hij studeerde. Zeker acht mensen zijn om het leven gekomen en een onbekend aantal mensen is gewond geraakt, zeggen de autoriteiten.

Dit zijn de eerste beelden vanuit Perm, een stad op ruim 1100 kilometer ten oosten van Moskou:

Doden en gewonden bij schietincident op Russische universiteit

Volgens de universiteit is de schutter zelf ook gedood, maar een onderzoekscommissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt dat tegen. Een commissielid zegt tegen het Russische staatspersbureau Ria dat de dader momenteel wordt behandeld in het ziekenhuis. In een eerdere verklaring had de commissie al gemeld dat hij bij zijn aanhouding gewond was geraakt.

Volgens Russische media is de schutter 18 jaar. Op sociale media gaan beelden van hem rond. Te zien is dat hij met een wapen het universiteitsterrein op loopt.

Ook onderstaande beelden worden veel gedeeld, waarop te zien is dat studenten en docenten uit het raam springen:

Er is nog niets bekendgemaakt over het motief van de schutter. Volgens het Russische Telegram-kanaal 112 heeft hij voor zijn daad een schriftelijke verklaring geplaatst op het berichtenplatform, vanuit een account dat inmiddels is verwijderd.

In de tekst staat onder meer dat hij al heel lang bezig was met de voorbereiding van de aanval. "Ik heb hier lang over nagedacht, jarenlang, en ik realiseerde me dat het tijd was om te doen waar ik van droomde."

In de tekst staat dat de jongen aanvankelijk zijn voormalige school had uitgekozen als doelwit, maar dat hij zijn plan eind maart heeft veranderd. Toen kwam de universiteit in beeld.

"Woede overweldigt me, ik wil alles op mijn pad vernietigen, zo veel mogelijk pijn in deze wereld achterlaten", staat in het bericht van de student, naar eigen zeggen geen lid van een extremistische organisatie. Ook zou hij niet religieus zijn.

Bekijk hieronder een screenshot van de vermeende verklaring van de schutter:

De schutter plaatste een verklaring op sociale media

Eerder dit jaar was er ook een dodelijk schietincident op een school in de Russische stad Kazan. Zeven scholieren en twee volwassenen kwamen om het leven toen een 19-jarige oud-leerling het vuur opende.

Naar aanleiding van dat schietincident beloofde president Poetin de vuurwapenwetten van Rusland opnieuw onder de loep te nemen. Om een wapenvergunning te krijgen voor de jacht, zelfverdediging of sport moesten Russen op dat moment al aan meerdere eisen voldoen, zoals het ondergaan van medische en psychologische tests.

Ontspoorde tieners

Volgens correspondent Iris de Graaf werden schietincidenten op scholen aanvankelijk vooral geassocieerd met de Verenigde Staten. "Maar inmiddels is dit al de elfde schietpartij op een school in Rusland in de afgelopen zeven jaar. Dit is een onderwerp geworden waar de autoriteiten nu hard op inzetten."

In de Russische media worden schietincidenten vaak neergezet als het resultaat van ontspoorde tieners, zegt De Graaf. "Die zouden verloren en depressief zijn, veel te veel westerse videogames spelen en op internet op zoek gaan naar radicale ideeën. Daarom zijn er de afgelopen tijd allerlei wetten aangenomen om het internet meer te censureren."

Inmiddels heeft het parlement ook een wet aangenomen die onder meer de minimumleeftijd voor wapenbezit verhoogt van 18 naar 21 jaar, maar die nieuwe regels zijn nog niet van kracht. De Graaf: "Al denk ik dat ze de druk, na deze schietpartij, wel gaan opvoeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl