De school in Kazan waar de schietpartij was Yegor Aleyev

Bij een aanslag op een school in de Russische stad Kazan, 800 kilometer ten oosten van Moskou, zijn zeker negen mensen om het leven gekomen. Volgens gouverneur Minnikhanov gaat het om zeven leerlingen (vier jongens, drie meisjes) een leraar en nog een medewerker van de school. Russische media spraken eerder van 11 doden.

De schutter is aangehouden. Russische media melden dat het een 19-jarige ex-leerling van de school is. Over een motief is nog niets officieel bekend.

Volgens lokale media staat de verdachte bekend als een 'lone wolf' die geen goede relatie zou hebben gehad met zijn leraren en klasgenoten. Er wordt ook gezegd dat hij mogelijk wraak wilde nemen op de school en dat hij online heeft gekeken hoe hij een bom moest maken.

Over een mogelijke tweede aanvaller bestaat nog onduidelijkheid. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tatarstan (een autonome republiek in Rusland) heeft de schutter alleen gehandeld en was er geen tweede aanvaller. Daarmee worden eerdere berichten tegengesproken. Russische persbureaus hadden melding gemaakt van een tweede aanvaller die mensen in gijzeling hield. Hij zou door de politie zijn gedood.

Op sociale media circuleert een video waarop te zien is dat kinderen tijdens de aanslag vanaf de bovenste verdiepingen naar beneden zijn gesprongen.

Er zijn zeker 21 gewonden naar het ziekenhuis gebracht, melden lokale autoriteiten, onder wie 18 kinderen. Zes gewonden liggen op de intensive care.

In een reactie op de schietpartij condoleert de Russische president Poetin de nabestaanden. Hij wil opnieuw kijken naar de vuurwapenwetten in het land.

Hulpdiensten bij school Kazan na dodelijke schietpartij

De aangehouden schutter zou bij zijn arrestatie hebben gezegd dat hij ook nog ergens een bom heeft geplaatst.

Ooggetuigen zeggen tegen Russische media dat ze een explosie hebben gehoord voor er werd geschoten. Wat voor explosie dat was, is nog niet duidelijk.

De politie onderzoek onder meer of er nog ergens een explosief ligt, zegt NOS-correspondent Iris de Graaf. De school is ontruimd en gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Kinderen werden met ladders geëvacueerd:

STER reclame