Een vrouw rouwt bij de herdenkingsplek voor de school AFP

In Rusland worden vandaag de slachtoffers herdacht van de aanslag gisteren op een school in Kazan. Zeven scholieren en twee volwassenen kwamen om het leven, toen een 19-jarige man het vuur opende in school 175.

Bij de school is een herdenkingsplek ingericht door de lokale bevolking, waar bloemen en knuffels worden neergelegd en kaarsen aangestoken. Op overheidsgebouwen hangen de vlaggen halfstok.

Rusland rouwt om de doden na de aanslag op de school in Kazan

De mensen in Kazan, de hoofdstad van Tatarstan, zijn geraakt door de moorden. "Niemand had verwacht dat zoiets hier zou gebeuren. We zijn in shock", zegt Roza Miftakhutdinova. Ze woont in de buurt van de school. "Ik was aan het werk toen het gebeurde. Ik ben bang en geschrokken."

"Ik barstte in tranen uit toen ik het nieuws hoorde. Zelf heb ik ook twee kinderen, van wie er een op school zit", vertelt Aigul Smirnova, die als muzieklerares op een naburige school werkt. "Als ik me bedenk wat deze kinderen hebben moeten doormaken, voel ik me vreselijk."

Levend schild

Een van de eerste slachtoffers die zijn begraven, is een vrouwelijke medewerker van de school. Zij zou zijn neergeschoten toen ze tussen de schutter en een kind ging staan.

Mensen leggen bloemen bij het graf van docente Elvira Ignatyeva, die bij de aanslag omkwam AFP

Het aantal gewonden is vanochtend bijgesteld van 21 naar 23, vertelde Leila Fazleeva, de vicepremier van de Republiek Tatarstan. Het gaat om 20 kinderen en drie volwassenen, van wie er meerdere in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. De kinderen zouden allemaal rond de 15 jaar zijn, meldt BBC.

Geen strafblad

De 19-jarige schutter is aangehouden. In de Russische media wordt geschreven dat hij uit woede handelde, omdat hij van school was gestuurd. Hij was niet eerder in aanraking geweest met justitie en ook in zijn familie waren geen problemen bekend.

Naar aanleiding van het incident heeft president Poetin gezegd de wapenwetten in het land opnieuw te bekijken.

STER reclame