Migranten trekken via de Rio Grande de VS in AFP

De Amerikaanse regering wil een grote groep migranten die zich onder een brug in Texas heeft verzameld versneld uitzetten. Vanaf morgen moeten ze per vliegtuig worden teruggestuurd naar hun landen van herkomst. Het gaat voornamelijk om Haïtianen, maar er zijn ook mensen uit Zuid-Amerika bij.

De afgelopen dagen overspoelde de grote groep migranten het Texaanse dorpje Del Rio. Omdat het plaatsje de grote massa niet aankan, bivakkeren zo'n 12.000 personen onder een brug over de Rio Grande. De omstandigheden zijn er erbarmelijk: het is er heet, sanitaire voorzieningen zijn nauwelijks aanwezig en de migranten moeten hun eigen water en voedsel zien te regelen.

Inmiddels zijn er zo'n 400 ambtenaren naar de brug gestuurd om de mensenmassa te verwerken. Circa 2000 personen zijn al naar opvangkampen gebracht. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zegt mensen die geen toestemming krijgen om de VS te blijven snel te willen uitzetten.

"Onze grenzen zijn niet open", benadrukte een woordvoerder. "Mensen moeten deze gevaarlijke reis niet maken."

Dat weerhoudt veel migranten er niet van de rivier bij Del Rio over te steken:

Haïtiaanse migranten blijven komen, ondanks mogelijke uitzetting uit VS

Mensenrechtenadvocaten hebben kritiek op de versnelde procedure. Het zou mensen onmogelijk gemaakt worden om asiel aan te vragen. Haïti werd vorige maand getroffen door een aardbeving en een zware orkaan en na een moordaanslag op de president heerst er politieke onrust. Het zou daarom inhumaan zijn mensen terug te vliegen.

De vluchtelingencrisis aan de grens ligt politiek gevoelig voor president Biden. Hij bekritiseerde zijn voorganger Trump om diens strenge beleid, maar zijn eigen aanpak lijkt een aanzuigende werking te hebben.

Hoeveel mensen er daadwerkelijk kunnen worden teruggevlogen, hangt ook af van de bereidwilligheid van hun geboortelanden om mensen terug te nemen. Daarover lijken nog geen concrete afspraken te zijn gemaakt.

STER reclame