Een man brengt zijn stem uit in het Kazanskaja-station in Moskou
NOS Nieuws

Talloze meldingen van fraude bij Russische parlementsverkiezingen

Op de tweede dag van de Russische parlementsverkiezingen zijn opnieuw talloze meldingen van fraude binnengekomen bij onafhankelijke verkiezingswaarnemers. Ook de leider van de Communistische partij, de tweede partij van het land, spreekt van wijdverspreide verkiezingsfraude.

De organisatie Golos ziet verschillende vormen van verkiezingsbeïnvloeding. Zo zouden mensen vaker dan één keer een stem uitbrengen. Ook zouden stemmen zijn geronseld en groepen ambtenaren zijn gemobiliseerd om te gaan stemmen. Waarnemers in Moskou vonden in een stembureau een pen met verdwijnende inkt en een stembus met een verborgen achterdeurtje.

Volgens een lid van de Communistische Partij is deze 'stemmer' een verkleed lid van de verkiezingscommissie:

Op sociale media circuleren verschillende video's waarop de vermeende fraude is te zien. Ook zijn er veel video's waarop de stembusgang juist niet te zien valt, doordat medewerkers de bewakingscamera's afdekken. Op die manier kunnen waarnemers de verkiezingen niet controleren.

Op deze beelden is te zien hoe iemand een stapel stembiljetten in de stembus gooit, terwijl een medewerker het zicht van de camera probeert te belemmeren:

Gisteren, op de eerste dag van de verkiezingen, registreerde waarnemersorganisatie Golos zo'n 2000 onregelmatigheden. De organisatie werd twee weken geleden tot "buitenlandse agent" bestempeld, waardoor medewerkers hun werk minder goed kunnen doen. Het aantal vermoedelijke fraudegevallen is dus waarschijnlijk slechts een topje van de ijsberg.

De verkiezingscommissie spreekt echter van een ordentelijke stembusgang, ondanks drie cyberaanvallen vanuit het buitenland.

Volgens de commissie lag de opkomst om 20.00 uur Moskouse tijd op zo'n 31,5 procent van de stemgerechtigden. Morgen is de laatste kans om een stem uit te brengen voor de Staatsdoema, het Russische lagerhuis. Op dit moment bezit regeringspartij Verenigd Rusland driekwart van de zetels, maar in peilingen staat de partij er slecht voor.

De beweging van de gevangen oppositieleider Aleksej Navalny heeft kiezers opgeroepen gebruik te maken van de 'Slim Stemmen'-app. Daarmee kunnen Russen zien op welke kandidaat ze het best kunnen stemmen zodat de kandidaat van Verenigd Rusland níét gekozen wordt.

Dat systeem is de afgelopen dagen meerdere gevoelige slagen toegebracht. Gisteren verwijderden Apple en Google de applicatie uit hun app-store, op verzoek van het Kremlin. Vandaag zou aan Google gevraagd zijn om drie YouTubevideo's over 'slim stemmen' te verwijderen, meldt een medewerker van Navalny's beweging.

Ook Telegram heeft de optie om chatbots te gebruiken voor het 'slim stemmen'-systeem beperkt. Dat is opmerkelijk, want de chatdienst staat bekend als vrijplaats voor oppositieleden dat zich staande wist te houden ondanks bemoeienis van de Russische autoriteiten. Volgens Telegrambaas Pavel Durov worden de chatbots opgeschort omdat rond het verkiezingsproces geen campagne zou moeten worden gevoerd.

Een belangrijke oorzaak voor de impopulariteit van Poetin is de slechte staat van de economie. Correspondent Iris de Graaf ging langs bij de inwoners van Troebitsjino, waar de inwoners al 20 jaar geen stromend water of gas hebben:

Al 20 jaar zonder water en gas, deze Russen verwachten niets van de verkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl