Botic van de Zandschulp, hier in actie op de US Open EPA

Het Nederlands Davis Cup-team is de confrontatie met Uruguay, een wedstrijd in Wereldgroep I, voortvarend begonnen.

Kopman Botic van de Zandschulp had op het gravel in Montevideo in de eerste wedstrijd niet de minste moeite met Francisco Llanes: 6-0, 6-3. Daarna bracht Tallon Griekspoor via een 6-4, 7-6 (6) zege op Martín Cuevas de 2-0 voorsprong op het bord.

Inzet van de ontmoeting is een plek in de kwalificatieronde van het landentoernooi, waarin de mannen van captain Paul Haarhuis plaatsing voor de Davis Cup Finals kunnen afdwingen.

Van hardcourt naar gravel

Anderhalve week geleden stond Van de Zandschulp nog op het New Yorkse hardcourt tegenover Daniil Medvedev in de achtste finales van de US Open, maar hij liet zien ook op gravel goed uit de voeten te kunnen. In ieder geval wel tegen de 19-jarige Llanes, die op de wereldranglijst precies 1.200 plaatsen lager staat dan de zes jaar oudere Veenendaler.

Van de Zandschulp, die dankzij zijn opmars bij de US Open een sprong van de 117de naar de 62ste positie op de mondiale tennisladder maakte, opende met een break en zette daarmee meteen de toon van de wedstrijd, waarin hij geduldig opererend het spel dicteerde en toesloeg zodra de kans zich voordeed. Llanes kwam in de eerste set in de zes games tot slechts acht punten.

Van de Zandschulp zet Davis Cup-team op voorsprong Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De tweede set dreigde van hetzelfde laken een pak te worden, maar op 0-4 wist de plots energieker spelende Llanes in een lange game toch een eerste keer zijn service te behouden om vervolgens Van de Zandschulp te breken. De Nederlandse zege kwam echter geen moment in gevaar.

Ook Griekspoor in tweeën

Griekspoor (ATP-133) trad daarna aan tegen de 29-jarige Martín Cuevas, met zijn 515de plaats op de wereldranglijst evenmin een hoogvlieger bij de thuisploeg. Zijn zes jaar oudere broer Pablo Cuevas staat nipt in de top-100, maar is niet helemaal fit en komt alleen in het dubbel van zondag in actie. Dan staan er ook nog twee singles op het programma.

Tallon Griekspoor EPA

Griekspoor en Cuevas begonnen wisselvallig aan hun partij, maar slaagde er wel telkens in de eigen servicegame te winnen. Totdat de 25-jarige Haarlemmer in de negende game op de opslag van zijn opponent op een 40-0 voorsprong kwam en de game met een gelukkig netballetje naar zich toe trok. Ondanks een dubbele fout hengelde hij vervolgens de set binnen.

In de tweede set sloeg Griekspoor meteen toe op de service van Cuevas en kon hij op 5-4 voor de winst gaan serveren. Na drie afzwaaiers keek hij echter tegen 0-40 aan. De drie breekpunten waren niet besteed aan Cuevas, maar nummer vijf wel.

Een nieuwe break later ging Griekspoor op herhaling, maar hij leverde andermaal - nu na onder meer een matchpoint - zijn servicegame in. In de tiebreak vocht Griekspoor, die dit seizoen drie challengers op gravel won, zich knap terug van 3-5 om uiteindelijk op zijn derde matchpoint aan het langste eind te trekken.

Kijk hier naar een voorbeschouwing op de ontmoeting met Uruguay met Botic van de Zandschulp.

Van de Zandschulp: 'Interessante en pittige ontmoeting met Uruguay'

STER reclame