Medvedev blaast US Open-sprookje van dapper strijdende Van de Zandschulp uit Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het US Open-sprookje van Botic van de Zandschulp is voorbij. Daniil Medvedev, de nummer 2 van de wereld, bleek in de kwartfinales een maatje te groot: 3-6, 0-6, 6-4 en 5-7.

Van de Zandschulp moest vanaf minuut één in de achtervolging. De 25-jarige Nederlander begon de wedstrijd met serveren, maar werd direct gebroken, waarna hij de eerste set met 3-6 aan Medvedev moest laten.

Op dat moment was er nog niets verloren voor Van de Zandschulp. In zes van zijn vorige zeven US Open-wedstrijden, inclusief de kwalificaties, verloor hij de eerste set, vijfmaal zelfs met 6-3. Alle keren kwam hij uiteindelijk als winnaar bovendrijven, iets dat hem de bijnaam Comeback King opleverde.

Kansloos in tweede set

Maar Medvedev, US Open-finalist in 2019, bleek van een ander niveau. Waar hij in de tweede set een begin had moeten maken aan een volgende wederopstanding, kwam Van de Zandschulp er niet aan te pas. Hij werd driemaal gebroken en verloor de set met 0-6.

Daniil Medvedev is de nummer twee van de wereld, achter Novak Djokovic ANP

Zijn service weer eens houden, was dan ook het devies bij het ingaan van de derde set. Om zo weer wat vertrouwen op te doen. Dat lukte, driemaal zelfs.

Winst derde set

En op diens derde servicegame wist hij Medvedev ook weer eens te breken, waardoor hij de set - met nog twee gewonnen servicegames - met 6-4 naar zich toetrok en een langer verblijf in New York plots weer lonkte.

Botic van de Zandschulp ANP

Van de Zandschulp oogde namelijk vol vertrouwen, dwong Medvedev regelmatig tot lange rally's en sloeg enkele prachtige dropshots.

Matchpoint weggepoetst

In de vierde set ging het lange tijd gelijk op. Van de Zandschulp en Medvedev wonnen beiden hun servicegames, waarbij de Nederlander op zijn vijfde opslagbeurt zelfs een matchpoint wegpoetste.

Maar op het moment suprême ging het toch fout. Op 5-6 kreeg Medvedev twee matchpoints, waarvan de Rus de eerste benutte, omdat Van de Zandschulp zijn dropshot ditmaal iets te laag mikte: 5-7.

STER reclame