Botic van de Zandschulp zag zijn US Open-sprookje in de kwartfinales eindigen US Open Media

Even leek het erop dat hij zich weer uit geslagen positie terug zou knokken, een kwaliteit die Botic van de Zandschulp al de eretitel Comeback King opleverde in New York. Maar uiteindelijk bleek Daniil Medvedev toch een maatje te groot, in de kwartfinales van de US Open.

"Degene die het verdiende te winnen, heeft uiteindelijk gewonnen", vond Van de Zandschulp, die in vier sets het hoofd boog. De 25-jarige US Open-debutant verloor de eerste set met 3-6 en de tweede zelfs met 0-6. "De eerste twee sets gingen snel, te snel."

Maar daarna richtte Van de Zandschulp zich op. In de derde set hield hij wél zijn servicegames, dwong hij Medvedev regelmatig tot lange rally's en sloeg hij enkele prachtige dropshots. Het vertrouwen van de beste tennisser van Nederland groeide, helemaal toen hij de set met 6-4 binnensleepte.

Van de Zandschulp vertelt op de persconferentie over de lessen die hij in New York heeft getrokken:

De US Open-lessen voor Van de Zandschulp: 'Kan mee met top, maar minder energie verspelen'

"Maar hij serveerde geweldig in de vierde set", aldus Van de Zandschulp, die dat zelf lange tijd ook deed, maar zich uiteindelijk gewonnen moest geven; 5-7. "Natuurlijk baal ik van de nederlaag. Als het een vijfde set wordt, weet je niet wat er gebeurt."

"Misschien komt er later iets van tevredenheid, als ik in het vliegtuig zit. Het is natuurlijk een geweldig toernooi geweest, maar het is toch balen als je verliest."

Ik had vier paar schoenen meegenomen. Maar die gingen er best snel doorheen.

Botic van de Zandschulp had zelf ook niet verwacht de kwartfinales te bereiken

Een geweldig toernooi was het zeker. Niemand had verwacht dat Van de Zandschulp, voor aanvang van de US Open de nummer 117 van de wereldranglijst, het tot de kwartfinales zou schoppen. Als derde qualifier ooit, na de Fransman Nicolas Escudé (1999) en de Luxemburger Gilles Muller (2008).

Van de Zandschulp zelf ook niet. "Ik had vier paar schoenen meegenomen. Maar die gingen er best snel doorheen, er zaten gaten in de zijkant van mijn schoenen. Dus ik moest even naar een plaatselijke winkel om nieuwe te halen."

Botic van de Zandschulp weerde zich ook tegen Daniil Medvedev kranig ANP

"De volgende keer meer schoenen mee, ja", beaamt Van de Zandschulp, die meer lessen trok uit zijn sprookjesachtige deelname in New York. "Op positief vlak is het goed om te weten dat ik met zulke jongens meekan. Anderzijds had ik misschien iets minder energie moeten verspillen in de wedstrijden hiervoor."

Zijn zegetocht op de US Open levert Van de Zandschulp een 62ste plaats op de ATP-ranking op, waarmee hij voorlopig automatisch geplaatst is voor grandslamtoernooien. Aan zijn sprong op de wereldranglijst hecht de tennisser meer waarde dan aan de 425.000 dollar (circa 360.000 euro) die hij in de VS verdiende.

"Ik zal toch wat andere toernooien gaan spelen, denk ik. Wat meer ATP-toernooien", aldus Van de Zandschulp, die na zijn deelname aan Wimbledon alleen Challenger-toernooien speelde. "Ik kijk ernaar uit tegen zulke jongens te spelen."

Medvedev: 'Botic was van topniveau'

Medvedev stuurde Van de Zandschulp tot slot met een mooi compliment het vliegtuig in naar Nederland. "Het was een hell of a match. Botic was in de derde en vierde set van topniveau. Als hij zo doorgaat haalt hij, denk ik, de top-30 of top-50."

STER reclame