Een schoolklas in Herat in juni 2021, voor de overname van de Taliban
NOS Nieuws

Afghaanse jongens weer naar school, Taliban zwijgt over meisjes

Jongens in Afghanistan kunnen vanaf morgen weer naar school, laat de Taliban-minister van Onderwijs Abdul Baqi Haqqani weten in een verklaring aan persbureau Reuters. Of en wanneer meisjes weer mogen terugkeren naar school, wordt in de verklaring niet genoemd.

Meer dan een maand nadat de Taliban de hoofdstad Kabul hadden ingenomen, zijn de meeste scholen in het land nog gesloten. Volgens de groepering hebben ze daar geen bevel toe gegeven, maar zou het nog te gevaarlijk zijn om les te geven.

Studeren onder voorwaarden

Op de scholen die desondanks wel open gingen, waren alleen meisjes tot en met 12 jaar welkom. Middelbare scholen voor meisjes bleven dicht.

Vrijwilligers blijven zich inzetten voor onderwijs in Afghanistan:

Zij blijft in Afghanistan om te strijden voor onderwijs

De Taliban kondigden afgelopen week aan dat ze niet van plan zijn om onderwijs voor vrouwen helemaal te verbieden. Afgelopen week werd aangekondigd dat vrouwen onder voorwaarden aan een universiteit mogen blijven studeren. Zo moeten ze een hoofddoek dragen, worden ze gescheiden van de mannelijke studenten en mogen ze alleen lessen volgen van vrouwelijke docenten.

Evacuatievlucht

Sinds de Taliban het land overnamen ligt niet alleen het onderwijs stil, maar ook de economie en het dagelijks leven. Hoewel de operatie van evacuatievluchten is stopgezet, zijn er nog altijd mensen die het land willen verlaten. Zo staan er nog Nederlanders op de evacuatielijst.

29 van hen zijn vandaag met 170 andere passagiers van de luchthaven in Kabul naar Doha gevlogen, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter. Het was de derde gecharterde vlucht die uit Kabul vertrok na het vertrek van de Amerikaanse leger. Of er ook Afghanen zijn geëvacueerd met deze vlucht is onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl