Het winkelcentrum in Beverwijk waar het explosief werd gevonden Nieuwsfoto / Laurens Bosch

Bij een mislukte aanslag op een Poolse supermarkt in Beverwijk eind juni heeft de politie een anti-personeelsmijn gevonden. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland bevestigt een bericht van De Telegraaf hierover. In het onderzoek naar explosieven bij Poolse supermarkten is niet eerder zo'n zwaar explosief gevonden.

De mijn is van het type claymore, een door de Amerikanen ontwikkelde anti-personeelsmijn die gebruikt werd in onder meer de Vietnamoorlog en in oorlogen in het voormalige Joegoslavië, in de jaren negentig.

De Telegraaf had inzage in een nieuwsbrief van de afdeling Forensische Opsporing, waarin de vondst van de mijn in Beverwijk uitvoerig wordt beschreven. Ook waarschuwt de politiedienst collega's voor het explosief, dat honderden stalen kogeltjes in de rondte kan laten vliegen. Voorzitter Van de Kamp van politievakbond ACP zegt daarover in de krant dat de gevolgen niet te overzien zijn als zo'n mijn met mensen in de buurt afgaat.

Poolse supermarkten in Nederland zijn vaker het doelwit geweest van een reeks aanslagen. Het is niet duidelijk of de aanslagen met elkaar verband houden en de politie tast ook nog in het duister over het motief.

Na de mislukte aanslag in Beverwijk zijn twee mannen van 18 en 19 jaar uit Amsterdam en Amstelveen opgepakt. Zij zitten nog vast.

Omwonenden en winkeliers zeiden eerder al dat ze geschrokken waren door de explosies:

'Ik denk: het zal toch niet wéér?'

STER reclame