Medewerkers van de technische recherche doen onderzoek bij winkelcentrum Beverhof in Beverwijk
NOS NieuwsAangepast

Aanslagen Poolse supers afrekeningen binnen Iraaks-Koerdische circuit?

Voor de vierde keer deze week is een aanslag gepleegd op een Poolse supermarkt. Wie erachter zit is niet duidelijk, maar Poolse supermarkteigenaren denken aan afrekeningen binnen het Iraaks-Koerdische circuit. Alle getroffen winkels zijn in handen van Iraaks-Koerdische eigenaars.

De politie kan dit niet bevestigen en heeft de zaak nog in onderzoek. Een woordvoerder laat weten dat het onderzoek de hoogste prioriteit heeft voor de eenheid Noord-Holland, en dat alle andere onderzoeken tijdelijk zijn opgeschort.

Het begon maandag met aanslagen in Aalsmeer en Heeswijk-Dinther en dinsdagnacht was het raak in Beverwijk. Vannacht is de supermarkt in Beverwijk opnieuw het doelwit geworden.

Omwonenden en winkeliers zijn ronduit verbaasd dat er voor de tweede keer in een week een explosie is in het winkelcentrum:

'Ik denk: het zal toch niet wéér?'

Volgens enkele Poolse (oud-)eigenaren van Poolse winkels is er een hevige concurrentiestrijd in de sector. Uit angst voor mogelijke gevolgen willen ze niet bij naam worden genoemd. Hun namen zijn bekend bij de redactie.

Zij zien dat nieuwe ondernemers, voornamelijk Iraakse Koerden, uit het niets grote winkels beginnen. Ze zouden daarvoor bewust locaties kiezen naast bestaande winkels om deze zo uit de markt te drukken.

Veel van die ondernemers komen uit Engeland, zeggen ze. Vanwege de brexit neemt het aantal Polen in het Verenigd Koninkrijk af en daardoor is er minder behoefte aan Poolse winkels. De Iraaks-Koerdische ondernemers zijn op zoek naar nieuwe markten en lijken die vooral in Nederland en België te vinden.

"Zo'n eigenaar heeft vaak drie of vier winkels", zegt Malgorzata Bos-Karczewska, hoofdredacteur van Polonia.nl, een nieuwssite voor Polen in Nederland. "Ze doen het vaak samen met anderen en hebben in Polen ook groothandels. Daardoor kunnen ze lagere prijzen vragen dan de winkels van Poolse eigenaren, die vaak maar nauwelijks kunnen rondkomen."

Ook Bos-Karczewska meent dat er veel concurrentie is tussen deze winkels van Iraaks-Koerdische eigenaren en denkt dat de aanslagen een afrekening binnen dat circuit zijn.

De politie onderzoekt of er een verband is tussen de aanslagen op de drie supermarkten en houdt rekening met verschillende scenario's. Ze kunnen niet bevestigen dat de vermeende onderlinge concurrentiestrijd aanleiding is voor de explosies.

Mohamed Mahmoed, eigenaar van twee van de drie supermarkten in Aalsmeer en Beverwijk, zegt geen idee te hebben wie verantwoordelijk is. Deze week zei hij tegen de NOS: "Ik ben gewoon een normale jongen, een ondernemer. Ik heb meerdere zaken, dat iemand zoiets doet is volgens mij puur uit jaloezie."

Verborgen ruimtes

De nieuwe Poolse supers verkopen volgens de eerder genoemde (oud)-eigenaren ook artikelen onder de toonbank, zoals alcohol en tabak. Ook de Nederlandse douane merkt in het jaarverslag van 2018 op dat er veel illegale praktijken zijn in Oost-Europese supers.

Behalve sjoemelende ondernemers zou er sprake zijn van grote criminele netwerken die actief zijn in de wereld van illegale drank en tabak. "Er gaan miljoenen om in deze zwarte handel, die eerlijke ondernemers uit de markt drukt." De politie treft bij controles regelmatig verborgen ruimtes aan.

De burgemeester van Beverwijk noemt de aanslag op de supermarkt een "ongehoorde aanval op de openbare orde". Zolang de daders van de aanslagen niet bekend zijn, wordt er door de politie bij veel Poolse supermarkten extra gesurveilleerd. De winkel in Beverwijk krijgt zelfs permanente bewaking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl