Stonehenge tijdens de winterzonnewende in december
NOS Nieuws

Grote restauratie Stonehenge begonnen

Britse conservatoren zijn begonnen aan herstelwerkzaamheden aan Stonehenge. Het is de grootste restauratie van het monument in ruim zestig jaar tijd. Bij de restauratie worden gaten en scheuren gedicht die door erosie in de stenen zijn ontstaan. Vooral de lateien, de stenen die boven op de andere stenen zijn geplaatst, worden aangepakt.

Ook wordt het beton dat gebruikt is bij de laatste grote restauraties in de jaren '50 en '60 vervangen door kalkmortel, een mengsel van kalk en metselzand. Dat is een ademend materiaal dat water door kan laten. Hierdoor blijft water minder snel liggen in de scheuren. Zo is er minder kans dat het water bevriest en uitzet, wat de stenen kan beschadigen.

De renovatie wordt uitgevoerd in opdracht van English Heritage, een instantie voor behoud van natuur en cultuur. Vandaag werd de eerste steiger bij het monument geplaatst. Voordat de herstelwerkzaamheden begonnen, plaatste de 71-jarige Richard Woodman-Bailey een muntje onder een van de stenen. Als 8-jarige jongen deed hij dat ook in 1958. Zijn vader leidde in dat jaar de herstelwerkzaamheden.

Bekijk hier hoe Woodman-Bailey het muntje vandaag plaatste en hoe hij dat in 1958 deed:

Stonehenge is ongeveer 4.500 jaar oud. Vermoedelijk werd de steencirkel eerst gebouwd in Wales. Een volk dat daar woonde zou de stenen daarna bij een verhuizing hebben meegenomen en bijna 250 kilometer verderop weer hebben opgesteld.

Het monument is populair bij toeristen. Zij komen er onder meer massaal samen om de zonsopgang en -ondergang te zien tijdens de zomerzonnewende en de winterzonnewende, de langste en kortste dag van het jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl