NOS Nieuws

Druïden bij Stonehenge tijdens winterzonnewende

Zo'n 5000 mensen hebben vandaag bij de stenen cirkel in Stonehenge in Zuid-Engeland de winterzonnewende gevierd. Bezoekers verkleed als druïden of heidense boeren heetten de zon in de vroege morgen welkom met gezang en vreugdedansen.

De winterzonnewende in Stonehenge is elk jaar een festijn; massa's mensen komen op de ceremonies af die bij het duizenden jaren oude monument worden gehouden. Met de zonnewende rond de nacht van 21 december zijn de kortste dag en de langste nacht van het jaar achter de rug op het noordelijk halfrond. Na de zonnewende worden de dagen weer langer. De winterwende is meestal op 21 december, maar in de een of twee jaren voorafgaand aan een schrikkeljaar op de 22ste.

  • Getty Images
  • Getty Images
  • Hollandse Hoogte
  • Hollandse Hoogte
  • Getty Images
  • Hollandse Hoogte

"Hoop en vernieuwing"

"Dit is de dageraad waarop we hebben gewacht", zegt druïde Arthur Pendragon tegen de BBC. "Dit is heel belangrijk voor ons. Het passeren van de kortste nacht betekent de terugkeer van hoop en vernieuwing." Druïden vieren met de winterzonnewende het einde van het donker en de terugkeer van het licht.

De ongeveer 4300 jaar oude stenen in Stonehenge behoren tot de bekendste megalithische bouwwerken ter wereld. Gezien de speciale stand van de stenen gaan sommigen ervan uit dat Stonehenge een soort kalender is die de winterwende en de zomerwende aangeeft. De winterwende is minder druk bezocht dan de zomerwende in juni, die wel 20.000 bezoekers trekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl