Junus Ririmasse in 2014
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Treinkaper De Punt Junus Ririmasse (71) overleden

Junus Ririmasse, een van kapers van de trein bij De Punt in mei 1977, is op 9 september overleden. Dat meldt RTV Drenthe. Ririmasse werd 71 jaar.

Een groep Zuid-Molukkers kaapte op 23 mei 1977 de intercity Assen-Groningen en zette hem stil bij de Drentse plaats De Punt. Ze namen tientallen passagiers in gijzeling en eisten dat de Nederlandse regering zich zou inzetten voor een onafhankelijke Zuid-Molukse republiek en de vrijlating van medestanders.

Op 11 juni 1977 maakten mariniers en de luchtmacht na drie weken met zwaar geweld een einde aan de kaping. Zes kapers en twee gegijzelden kwamen daarbij om het leven. Ririmasse was een van de drie kapers die de bestorming van de trein overleefden.

Executies

De vraag of de mariniers opdracht hadden om de Molukse kapers te executeren, houdt de Molukse gemeenschap al jaren bezig. In 2013 publiceerde Ririmasse samen met onderzoeksjournalist Jan Beckers het rapport Het drama van De Punt. Daarin werd de conclusie getrokken dat meerdere kapers tijdens de beëindiging van de kaping waren geliquideerd.

Het rapport vormde de basis voor de juridische strijd die een aantal nabestaanden van de omgekomen kapers begon tegen de Nederlandse staat. De nabestaanden hielden de staat verantwoordelijk voor de doden. Volgens hen zijn twee gijzelnemers van dichtbij geëxecuteerd. De mariniers zouden bovendien opdracht hebben gekregen alle kapers te doden, maar de staat heeft dat altijd ontkend.

Beckers vertelt aan Dagblad van het Noorden dat het uiteindelijke besluit van de betrokken advocaat om niet namens alle nabestaanden te gaan procederen voor Ririmasse voelde als "een messteek". "Hij heeft zich altijd ingezet voor alle betrokkenen, ook voor de nabestaanden van de twee gijzelaars", zegt hij tegen de krant. "Hij wilde gerechtigheid, eerlijkheid voor iedereen. Hij had een zuiver hart."

Hier een terugblik op de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977:

Terugblik op de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977

In 2018 oordeelde de rechtbank dat de Nederlandse staat niet aansprakelijk is voor de dood van de Molukse treinkapers. Er is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs dat twee kapers van dichtbij werden doodgeschoten. De nabestaanden gingen tegen die uitspraak in beroep, maar in juni oordeelde ook het gerechtshof dat de staat niet aansprakelijk is en dat er geen aanwijzingen zijn dat mariniers de twee kapers in koelen bloede hebben doodgeschoten.

Junus Ririmasse was al geruime tijd ziek. Hij overleed in zijn woonplaats Bovensmilde. Beckers bleef na het onderzoek uit 2013 bevriend met Ririmasse. Volgens hem klaagde de man nooit over zijn langdurige ziekte.

In Dagblad van het Noorden vertelt hij dat Ririmasse in de laatste weken van zijn leven over de kaping sprak met de twee andere Molukkers die de trein bij de Punt levend verlieten. "Hij heeft me daar niet veel meer over verteld. Hij zei dat het goed was. En als Junus zei 'goed', dan zat daar een hele wereld omheen."

Advertentie via Ster.nl