De 'Tribute in Light' die elk jaar de gevallen torens symboliseert
NOS Nieuws

President Biden roept in 9/11-videoboodschap op tot nationale eenheid

Het Witte Huis heeft een videoboodschap van president Biden gepubliceerd ter gelegenheid van de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001. Daarin roept hij op tot nationale eenheid.

"Eenheid is wat maakt wie we zijn: Amerika op zijn best", zegt Biden. Wel bracht hij een nuance aan. "Eenheid betekent niet dat we hetzelfde moeten geloven. We moeten een fundamenteel respect en vertrouwen hebben in elkaar en in deze natie."

Vandaag is het precies twintig jaar geleden dat er aanslagen werden gepleegd met gekaapte vliegtuigen. De president stond stil bij de 2977 mensen die daarbij omkwamen. "Amerika herdenkt jullie en jullie geliefden."

Hij zegt dat de aanslagen ook het beste uit Amerikanen heeft gehaald. "In de dagen die volgden op 11 september 2001 zagen we overal heldhaftigheid. Op verwachte en onverwachte plaatsen", zegt Biden in zijn boodschap. "We zagen ook iets dat maar al te zeldzaam is: een echt gevoel van nationale eenheid."

President Biden sprak een videoboodschap in vanuit het Witte Huis:

De president zei verder dat de aanslagen van 11 september ervoor zorgden dat een generatie opstond die het land wilde dienen en beschermen. "Om achter de terroristen aan te gaan die verantwoordelijk waren voor de aanslagen. En om diegenen die de VS kwaad willen doen te laten zien dat we jullie zullen opjagen en het jullie betaald zetten."

Vandaag zal Biden de plek bezoeken waar de WTC-torens in New York instortten. Daarna gaat hij naar Shanksville in Pennsylvania waar United Airlines vlucht 93 neerstortte in een open veld nadat de passagiers zich hadden verzet tegen de kapers. Hij eindigt zijn dag bij het Pentagon waar op 11 september 2001 ook een vliegtuig zich in het gebouw boorde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl