NOS NieuwsAangepast

Apple moet van rechter betaalregels voor ontwikkelaars in App Store aanpassen

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Apple moet appontwikkelaars toestaan hun eigen betaalsysteem te gebruiken buiten de App Store om. Dat heeft een rechtbank in Californië geoordeeld in een zaak die was aangespannen door Epic, de maker van het populaire spel Fortnite.

Dit is een tegenslag voor het bedrijf, het betreft een grote verandering in de App Store-regels. Tegelijkertijd is het wel een aanpassing die het bedrijf goed kan incasseren en waar het mogelijk zelfs rekening mee hield. Persbureau Bloomberg concludeert dat het nog slechter voor Apple had kunnen aflopen als de rechter had geconcludeerd dat het bedrijf mededingingsregels schendt. Het techbedrijf krijgt volgens CNBC verder gelijk in negen van de tien andere zaken waar het door Epic voor was aangeklaagd.

Ontwikkelaars zijn nu verplicht om het betaalsysteem van Apple te gebruiken. Hieraan zijn bijvoorbeeld de creditcardgegevens van klanten gekoppeld en het maakt het makkelijk voor klanten om transacties te doen.

Het oordeel betekent waarschijnlijk dat ontwikkelaars straks de commissie die Apple per betaling rekent (15 tot 30 procent) niet meer hoeven te betalen. Die leverde het bedrijf afgelopen jaar in de VS alleen naar schatting 6,3 miljard dollar op (wereldwijde jaaromzet was 280 miljard dollar). De nieuwe regels treden over drie maanden in werking. De vraag is overigens nog wel hoeveel geld Apple uiteindelijk misloopt, mogelijk gaat het om een aantal miljard dollar per jaar.

Knop of link

In de praktijk mogen ontwikkelaars straks via een knop, link of op andere manieren gebruikers erop wijzen dat ze via bijvoorbeeld de site van de ontwikkelaar ook aankopen kunnen doen of abonnementen kunnen afsluiten.

Het verbod hierop wordt ook wel 'anti-steering' genoemd. Hoewel de rechter zich uitspreekt over ontwikkelaars in het algemeen, is het nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor ontwikkelaars in bijvoorbeeld Europa.

In een eerste reactie zegt Apple er niks over dat het de regels voor ontwikkelaars moet versoepelen. "Vandaag bevestigt de rechtbank wat wij al lang wisten: de App Store overtreedt geen mededingingsregels." Het bedrijf zegt verder zich te blijven inzetten voor de veiligheid en betrouwbaarheid van zijn downloadwinkel.

Epic is niet tevreden, hoewel de rechter zijn klacht dus gegrond acht. Topman Tim Sweeney twittert dat de uitspraak "geen winst voor ontwikkelaars of consumenten" is. Het bedrijf gaat in hoger beroep.

De zaak tussen Epic en Apple is uitgegroeid tot symbool voor een bredere strijd tegen Apple. Sinds de start van de App Store, in 2008, vraagt Apple aan ontwikkelaars een commissie van 15 tot 30 procent voor het verkopen van apps en abonnementen.

Hiertegen is de laatste jaren veel verzet ontstaan, omdat ontwikkelaars de tarieven te hoog vinden. Te meer omdat Apple ook al vele miljarden verdient aan de verkoop van iPhones, de belangrijkste winstmaker van de techreus.

Het verzet heeft zich vorig jaar verenigd in de Coalition For App Fairness. Daarnaast loopt er een zaak tegen Apple bij de Europese Commissie, naar aanleiding van een klacht die streamingdienst Spotify twee jaar geleden indiende. Inmiddels is Apple in die zaak in staat van beschuldiging gesteld. Epic heeft zich ook bij de klagers aangesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl