Xi Jinping en Joe Biden
NOS Nieuws

Biden en Xi bellen voor het eerst in maanden, 'concurrentie mag geen conflict worden'

Voor het eerst in zeven maanden hebben de Amerikaanse president Biden en zijn Chinese evenknie Xi Jinping elkaar telefonisch gesproken. In het 90 minuten durende overleg, op initiatief van Biden, ging het volgens het Witte Huis onder meer over "de verantwoordelijkheid van beide landen om erop toe te zien dat concurrentie niet uitgroeit tot een conflict".

Het is nog maar de tweede keer dat Biden en Xi elkaar bellen sinds de inauguratie van de Amerikaanse president. Het telefoontje komt op het moment dat de relatie tussen de machten wordt geplaagd door onenigheid over handel, spionage en de coronapandemie.

"De twee leiders hebben een breed en strategisch gesprek gevoerd, waarin ze spraken over zaken waarbij onze belangen overeenkomen maar ook zaken waarbij onze belangen, waarden en perspectieven verschillen", schrijft het Witte Huis diplomatiek in een verklaring. Volgens de Chinese staatsomroep CCTV was het een "eerlijk en diepgaand" gesprek.

Samenwerking op klimaat

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt dat Xi Biden onder meer heeft laten weten dat wat hem betreft het Amerikaanse China-beleid "serieuze moeilijkheden" heeft veroorzaakt voor de relatie tussen de landen. "Dit is fundamenteel niet in het belang van de twee volkeren", citeerde Xinhua Xi. "Een Chinees-Amerikaanse confrontatie zou beide landen en de wereld rampspoed brengen."

Peking klaagt al langer over de bemoeienis van Washington met bijvoorbeeld de mensenrechtensituatie in China, Hongkong en de Chinese reactie op de uitbraak van het coronavirus. Een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris zegt tegen persbureau AP dat Biden op zijn beurt duidelijk heeft gemaakt dat hij niet van plan is om over dit soort zaken te zwijgen.

Vorige week waarschuwde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry dat spanningen tussen de landen pogingen om samen wat te doen aan klimaatverandering ondermijnen. Xinhua meldt dat Xi nu in het telefoongesprek de noodzaak van samenwerking op dit gebied, epidemiepreventie en economisch herstel heeft onderstreept.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl