1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Hoekstra noemt voltooid leven vrije kwestie voor Kamerleden

CDA-leider Hoekstra vindt dat de voltooid-leven-wet van D66 een vrije kwestie moet worden. De D66-wet is morgen een van de kwesties die aan de orde komen op het CDA-congres. Mogelijk wordt het ook weer een onderwerp in de formatie. D66 wil het met een initiatiefwet mogelijk maken dat ouderen die hun leven voltooid vinden, hulp kunnen krijgen om hun leven te beëindigen.

Voor het CDA-congres is een resolutie ingediend die invoering van die wet in strijd met de grondbeginselen van het CDA noemt. Volgens de indieners moet het CDA niet aan zo'n wet meewerken. Het partijbestuur is het met de resolutie eens, al voegt het eraan toe dat een stemming over medisch-ethische onderwerpen "in beginsel altijd een vrije kwestie is".

Kaag: geen afspraken vooraf

Ook Hoekstra zei vandaag dat gewetenskwesties altijd vrije kwesties zijn voor Kamerleden: "En dat vind ik ook altijd heel terecht." Ook D66-leider Kaag noemde voltooid leven vanochtend een vrije kwestie. "Dat moet geen onderdeel vormen van een regeerakkoord. Dat is aan het geweten en aan de individuele overtuiging van elk Kamerlid."

Volgens Kaag hoort bij een open bestuurscultuur dat de Tweede Kamer gaat over initiatiefwetten en dat je daar niet vooraf afspraken over maakt, zeker als het gaat om medisch-ethische kwesties. Verschil van mening over de voltooid leven-wet is een van de redenen waarom D66 niet nog eens in een kabinet wil met de ChristenUnie.

Vertrek Omtzigt

Het CDA-congres wordt algemeen als erg belangrijk gezien, omdat de partij in een roerige periode zit, onder meer door het vertrek van het prominente Kamerlid Omtzigt. Hoekstra zegt vandaag in het AD dat hij de deur blijft openhouden voor Omtzigt. Het Kamerlid zegde in juni zijn CDA-lidmaatschap op, nadat hij felle kritiek had geuit op de manier waarop de partij met hem is omgegaan. Deze week maakte hij bekend dat zijn vertrek definitief is en dat hij verdergaat als onafhankelijk Kamerlid. Omtzigt heeft maanden ziek thuis gezeten en komt volgende week terug in de Kamer.

Hoekstra had Omtzigt "dolgraag aan boord gehouden." De CDA-leider zegt met Omtzigt te hebben afgesproken dat ze ook in de toekomst blijven samenwerken.

Fouten in campagne

Hoekstra erkent in het AD dat de afgelopen tijd allerlei dingen niet goed zijn gegaan en dat hijzelf in de campagne ook fouten heeft gemaakt. Hij noemt als voorbeeld de manier waarop hij heeft gecommuniceerd over de commissie-Borstlap. Dat het CDA de aanbeveling van die commissie overnam om de WW-duur te bekorten, leidde tot veel kritiek. Ook dat hij in campagnetijd op een overdekte ijsbaan ging schaatsen, terwijl dat vanwege de coronamaatregelen niet mocht, vindt hij achteraf evident fout.

Hoekstra is het eens met een interne partijcommissie, die deze zomer concludeerde dat het CDA "van zichzelf heeft verloren". "De eenheid was soms ver te zoeken, we waren geen team, dat moet ik mij ook aantrekken", zegt Hoekstra. In gesprekken met leden hoort hij vooral dat zij behoefte hebben aan 'verbinding'.

'Geen VVD-light'

De kritiek van een deel van de achterban dat het CDA een 'VVD-light' zou zijn, wijst Hoekstra van de hand: "wij zijn een volstrekt andere partij dan de VVD, met volstrekt andere uitgangspunten. Wij zijn voor het afschaffen van het leenstelsel, voor de invoer van een maatschappelijke dienstplicht en hameren op het belang van een vast contract, We verwachten niet alle heil van de overheid, maar ook niet van het individu."

Hoekstra wil niet vooruitlopen op de vraag of hij weer minister wil worden als het CDA in het kabinet komt. Er zijn ook pleidooien dat hij beter in de Kamer kan blijven. "Eerst maar eens formeren", zegt hij in het AD.

Van Zwol: niet in een minderheidskabinet met VVD en D66

De prominente CDA'er Van Zwol vindt dat zijn partij niet in een minderheidskabinet met VVD en D66 moet gaan zitten. Van Zwol is voorzitter van het Wetenschappelijk Bureau van het CDA. Hij bracht deze week een rapport uit over de toekomst van de partij.

Van Zwol zegt in de Podcast Betrouwbare Bronnen dat "je gewoon een rechttoe-rechtaan minderheidskabinet moet hebben van VVD en D66". Volgens hem moet het CDA zo'n kabinet ook niet gedogen.

Het CDA-congres is morgen de hele dag te volgen via NPO Politiek. De uitzending begint rond 09.15 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl