Trotse Luuk de Jong bij Barcelona: 'Hard gewerkt en nu zit ik bij mijn droomclub' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hij droeg al even het blaugrana in een wedstrijd, maar vanmiddag is de 22ste Nederlandse voetballer in de clubhistorie officieel gepresenteerd bij FC Barcelona. Luuk de Jong dus, die tot verrassing van velen op de valreep voor een seizoen van Sevilla is gehuurd. Met een optie tot koop.

De eind vorige maand 31 jaar geworden spits glom van trots ten overstaan van de pers. "Dit is de grootste club van de wereld", roemde de aanwinst zijn nieuwe werkgever. "Ik heb de Europa League gewonnen en prijzen in Nederland, maar dit is het hoogtepunt van mijn carrière."

Het had er veel van weg dat de in de Achterhoek opgegroeide voetballer, die landstitels vierde met FC Twente en PSV maar tussendoor bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United niet uit de verf kwam, zelf ook nog niet goed begreep hoe hij in Camp Nou verzeild was geraakt.

Luuk de Jong in Camp Nou bij zijn presentatie bij Barcelona Pro Shots

"Ik ben bij een kleine Nederlandse club begonnen", aldus De Jong, die zijn eerste schreden in het profvoetbal bij De Graafschap zette. "Ik heb elke dag hard gewerkt en nu zit ik bij Barcelona, de club waar je als jongetje van droomt."

Plan B

Ronald Koeman twijfelde echter geen moment toen hij de kans kreeg om de 38-voudig international aan zijn selectie toe te voegen. De coach was immers voorin sterspeler Lionel Messi al kwijtgeraakt en daar kwam op de slotdag van de transferwindow Antoine Griezmann nog bij. Hij kwam daardoor ineens wel erg mager in zijn aanvallende krachten te zitten.

Bovendien, zo redeneerde Koeman: "Hij is een ander type aanvaller dan wij hebben. En hadden. Ik heb in het verleden vaak gedacht: waarom heeft Barcelona niet zo'n speler? Bij een voorzet is Luuk gevaarlijker dan Neymar."

Koeman over spits De Jong: 'Bij een voorzet is Luuk gevaarlijker dan Neymar'

"Ik wil met mijn voorhoedespelers kunnen veranderen. Als een wedstrijd vraagt om een type-Luuk de Jong, zal hij spelen of zal hij invallen. Plan B, ja. Ik vind dat ieder team dat zou moeten hebben."

Champions League

Koeman zal hebben teruggedacht aan 10 oktober 2019 toen hij de kopsterke De Jong inzette als pinchhitter in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. De toenmalige bondscoach kwam niet bedrogen uit: de invaller maakte in de extra tijd de 2-1 in het uiteindelijk met 3-1 gewonnen duel. Plaatsing voor de eindronde was daarmee een feit.

Luuk de Jong tikt de belangrijke 2-1 binnen tegen Noord-Ierland ANP

De Jong had komende zaterdag zijn officiële debuut kunnen maken tegen uitgerekend Sevilla. Die competitiewedstrijd is echter geschrapt omdat een aantal Zuid-Amerikaanse internationals niet tijdig terug kunnen zijn in Spanje. Vandaar dat Barcelona woensdag een oefenpotje afwerkte tegen AE Prat, waarin ook de met nummer 17 spelende nieuwkomer zijn opwachting maakte.

Het echte debuut van De Jong zou nu dinsdag plaats kunnen hebben. Dan krijgt Barcelona bij de start van de Champions League bezoek van Bayern München.

STER reclame