Leider Kim Jong-un met een aanmerkelijk slanker postuur dan een aantal jaar geleden
NOS Nieuws

Geen raketten, wel mensen in beschermende pakken bij parade Noord-Korea

Bij de parade ter ere van de nationale feestdag in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang waren dit keer niet alleen duizenden militairen te zien. Er liepen ook mensen mee in beschermende kleding. Ze droegen oranjerode pakken en hadden gasmaskers op.

"Mogelijk wil het land daarmee uitdragen dat het de coronapandemie onder controle heeft", zegt correspondent Sjoerd den Daas in het NOS Radio 1 Journaal. "Noord-Korea heeft officieel geen enkel coronageval, al wordt daar wel aan getwijfeld. Het kan gezien worden als een manier om te laten zien: dit zijn de helden die ons door de crisis slepen."

De optocht werd gehouden ter ere van de nationale feestdag, de Dag van de Republiek. "Het lijkt erop dat het deze keer iets kleiner was dan bij de vorige nachtelijke parades", zegt Den Daas. "Er zouden ook geen raketten zijn getoond."

Bij de parade in januari waren wel nieuwe ballistische raketten te zien, die staatspersbureau KCNA bestempelde als "het krachtigste wapen ter wereld". Vorig jaar kwam een enorme langeafstandsraket voorbij. Andere wapens als raketwerpers en antitankwapens werden dit keer wel getoond.

Show van verbondenheid

De optocht leek vooral bedoeld voor de Noord-Koreaanse bevolking en minder voor de buitenwacht. "In de staatsmedia werd de parade beschreven als een show van verbondenheid en patriottisme", zegt correspondent Den Daas.

"Het land kampt met hongersnood, een economische crisis en is door corona mogelijk nog extra geïsoleerd. Hoewel het kernprogramma ook nu gewoon doorgaat, zou het kunnen dat Kim Jong-un in deze fase niet zoveel zin had om de kat verder op het spek te binden bij Biden en zijn bondgenoten."

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau gaf deze foto vrij van paradedeelnemers in beschermende pakken

Kim Jong-un was aanwezig bij de parade, maar hield voor zover bekend geen toespraak. Wat opviel was dat de dictator er minder lijvig uitzag dan bij de vorige optochten.

In juni kwam er iets over het gewichtsverlies van Kim naar buiten via de streng gecensureerde Noord-Koreaanse staatstelevisie. In een reportage werd erkend dat de dictator een paar jasjes heeft uitgetrokken. De oorzaak van het gewichtsverlies kwam niet ter sprake.

"Het blijft speculeren", zegt Den Daas. "Is hij op dieet, heeft hij een maagverkleining gehad of kampt hij met gezondheidsproblemen? Het kan ook een signaal zijn naar de bevolking dat ook hij door voedseltekorten de broekriem moet aantrekken."

Noord-Korea niet naar Spelen

Gisteren werd bekend dat Noord-Korea ontbreekt bij de Winterspelen in 2022 in Peking. Het land is door het Internationaal Olympisch Comité tot eind 2022 geschorst, omdat het besloot weg te blijven bij de Zomerspelen in Tokio. Noord-Korea vond het naar eigen zeggen vanwege corona geen goed idee om naar Japan af te reizen.

Kim Jong-un zwaait naar het publiek bij de militaire parade

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl