Kim Jong-un voor (l) en na zijn gewichtsverlies
NOS NieuwsAangepast

Uitzonderlijk bericht staats-tv Noord-Korea: 'Kim uitgemergeld'

In een opvallende reportage heeft de Noord-Koreaanse staatstelevisie het recente gewichtsverlies van dictator Kim Jong-un erkend. Op de streng gecensureerde zender kwam een gesprek voorbij met een burger die zei zich zorgen te maken.

"Het hele volk is diepbedroefd onze gerespecteerde secretaris-generaal zo uitgemergeld te zien", zei de man op straat in reactie op beelden van Kim. "Iedereen zegt de ogen vol tranen te hebben."

Toen de Noord-Koreaanse televisie begin juni beelden van Kim toonde na een maand afwezigheid, viel het buitenstaanders al op dat de doorgaans lijvige leider flink is afgevallen. In Zuid-Korea werd gespeculeerd dat hij van zijn gewicht van 140 kilo misschien 10 tot 20 kilo was kwijtgeraakt.

Dat ook de Noord-Koreaanse televisie nu ingaat op de vermagering van de leider is opvallend: speculatie over Kims gezondheid is populair onder tegenstanders, maar wordt in het land zelf niet getolereerd.

Ziek? Dieet? Hongersnood?

De staatszender zei evenwel niks over waarom Kim is afgevallen. Het is dus onduidelijk of hij een slopende ziekte onder de leden heeft, of gewoon heeft besloten dat hij wilde afvallen.

"Het privéleven en de gezondheid van de leider is het meest afgesloten deel van het meest geheimzinnige regime op aarde. Er wordt vanuit het regime vrijwel nooit commentaar op gegeven", zegt freelance journalist en Korea-expert Casper van der Veen.

Sommige Korea-kenners redeneren dat de staatstelevisie de verandering wel moest benoemen omdat Kims verschijning nogal is veranderd. Mogelijk zal de spreekbuis van de partij een verband willen leggen met de hongersnood in het land, als bewijs dat zelfs de leider de broekriem moet aanhalen.

Kim Jong-un

Het zou inderdaad kunnen dat het gewichtsverlies van de leider wordt gebruikt als propaganda, zegt Van der Veen. Na zijn aantreden werd Kim in korte tijd veel dikker, nu is hij relatief snel afgevallen.

"De staatstelevisie heeft vaker zogenaamd spontante gesprekjes met burgers op straat. Die zijn helemaal gescript. Deze quote is een subtiele manier om sympathie op te wekken voor Kim Jong-un. Maar we kunnen met zekerheid zeggen dat zijn gewichtsverlies niets te maken heeft met de voedseltekorten. Het is niet zo dat hij zelf honger hoeft te lijden."

Tijdens de hongersnood in het land in de jaren 90 werd gezegd dat de grote leider Kim Jong-il "alleen af en toe een rijstballetje zou eten". Van der Veen: "Dat zou een precedent kunnen zijn. Maar dit keer is niet expliciet genoemd dat iedereen moet matigen en dat de leider meedoet."

Sancties en mismanagement

Noord-Korea lijdt al jaren onder strenge VN-sancties en mismanagement van de landbouw. Dit jaar gaf Kim in een ongebruikelijk realistische evaluatie toe dat zijn economisch beleid had gefaald. Die knieval zou zijn bedoeld om zijn imago in eigen land op te vijzelen.

Afgelopen jaar werd Noord-Korea ook hard getroffen door de gevolgen van de covid-19-pandemie, hoewel het land volhoudt dat er geen enkel geval van de ziekte is geconstateerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl