Staatspersbureau KCNA, via Reuters

Bij een militaire parade in Pyongyang heeft Noord-Korea donderdagavond nieuwe ballistische raketten getoond. Volgens staatsmedia kunnen ze vanaf een onderzeeër worden afgevuurd.

Staatspersbureau KCNA had het over "het krachtigste wapen ter wereld". Er werden ook raketwerpers en tanks getoond bij de parade, die het slotstuk vormde van een congres van de Arbeiderspartij.

In oktober werd in de Noord-Koreaanse hoofdstad een veel grotere parade gehouden, waar een enorme lange-afstandsraket (ICBM) werd getoond. Die raket kwam deze keer niet voorbij in de optocht.

Aan de militaire parade deden ook duizenden militairen mee:

Noord-Korea toont nieuwe raketten

De wapenclaims van Noord-Korea moeten we niet meteen voor waarheid aannemen, zegt Sico van der Meer, Noord-Koreakenner aan Instituut Clingendael. "Ze zijn nogal goed in bluf en propaganda. In het verleden bleken getoonde wapens wel eens te bestaan uit bordkarton en papier-maché."

"Zo verscheen er ooit een video uit Noord-Korea dat een raket van een onderzeeër was gelanceerd. Later bleek het te gaan om gemanipuleerde beelden, want de raket was afgevuurd van een ponton."

Signaal naar Biden

"Aan de andere kant weten we van inlichtingenbronnen dat ze al een tijd bezig zijn met het ontwikkelen van dit soort wapens. Het is zorgelijk dat ze dit doen", zegt Van der Meer.

Hij noemt het ook een signaal naar Joe Biden, die woensdag wordt geïnaugureerd als opvolger van de Amerikaanse president Trump. "Noord-Korea laat weten: vergeet ons niet, je moet met ons dealen. Het is een straatarm land, ze hebben weinig te bieden aan de wereld. Ze willen laten zien dat ze gevaarlijk zijn en dat er concessies op economisch gebied nodig zijn om het gevaar in te dammen."

Vanuit Noord-Korea komen de laatste jaren minder vaak berichten over rakettesten. Volgens Van der Meer is dat de verdienste van Trump, die een aantal keer een ontmoeting had met Kim. "Maar eerlijk gezegd denk ik dat ze zich ook hebben ingehouden om te voorkomen dat Trump rare militaire acties zou ondernemen."

STER reclame