De grote parade werd uitgezonden op de Noord-Koreaanse staatstelevisie AFP

De eerste uren was er nog veel onduidelijkheid; heeft Noord-Korea nu wel of niet een militaire parade gehouden ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van de regerende Arbeiderspartij? Meestal komen de beelden vrij snel naar buiten, maar voor veel Noord-Korea-watchers was het gissen.

Rond het middaguur kwam er duidelijkheid: er werden beelden vrijgegeven waarop te zien was dat er in Pyongyang in alle vroegte een strak geregisseerde parade was gehouden in de straten van de hoofdstad en op het centrale Kim Il-sungplein.

Zie hier beelden van de parade:

Noord-Korea viert 75ste verjaardag met militaire parade

Leider Kim Jong-un hield een toespraak van ongeveer een half uur. Hij bedankte het volk en militairen voor hun inzet in het afgelopen jaar, dat moeilijk is geweest vanwege natuurrampen, de dreiging van buiten en het coronavirus.

Volgens Koreakenner Remco Breuker van de Universiteit Leiden zei Kim er telkens bij dat Noord-Korea het enige land ter wereld is dat nog steeds geen coronaslachtoffers kende, maar dat valt natuurlijk niet te verifiëren.

Tegelijk zei Kim ook te betreuren dat niet alles het afgelopen jaar ging zoals het had moeten gaan, en dat veel Noord-Koreanen het zwaar hebben. "Niet echt een excuus," zegt Breuker, "want het ligt natuurlijk niet aan het regime. Zie het meer als een veilige manier om medeleven te tonen."

Oorlogstrom

Natuurlijk werd er ook veelvuldig op de oorlogstrom geroffeld. Kim zei dat het land genoeg militaire slagkracht heeft om welke dreiging dan ook het hoofd te bieden.

Na zijn toespraak kwam het moment waarop vooral in de Verenigde Staten werd gewacht: het vertoon van militair materieel. Volgens Breuker zegt Kim al jaren dat er een nieuw strategisch wapen in ontwikkeling is en dit zou natuurlijk het moment zijn om dat aan de wereld te tonen.

Wat Breuker zag was een enorme lange-afstandsraket (ICBM) die op een wagen lag met zeker 11 wielassen. Een Amerikaanse defensiedeskundige merkte op dat het wel eens de grootste mobiele langeafstandsraket ter wereld zou kunnen zijn.

De intercontinentale raket die tijdens de parade werd getoond AFP

STER reclame