Maria Sakkari
NOS SportAangepast

Fraaie zege Sakkari op US Open cadeautje aan door bosbranden geteisterde Grieken

Maria Sakkari is doorgedrongen tot de halve finales op de US Open. Na een overwinning op Karolína Plísková (6-4, 6-4) stuit ze daarin op de Britse tienersensatie Emma Raducanu.

Na afloop richtte Sakkari zich tot haar landgenoten in Griekenland, die deze zomer hard werden getroffen door bosbranden. "De Grieken met deze zege trots en gelukkig maken, vooral in moeilijke tijden, maakt me nog blijer. Omdat je weet hoeveel ik van mijn land hou", droeg ze de overwinning op aan de slachtoffers.

Sakkari speelde oerdegelijk, leunend op een ijzersterke service. Ze won 92 procent van de punten op haar eerste opslag en gaf zelfs geen enkel breakpoint weg, een zeldzaamheid in het vrouwentennis.

Plísková volstrekt kansloos

Na een break in de derde game van de wedstrijd maakte Sakkari liefst 22 punten op rij op eigen service, waarmee ze Plísková geen enkele kans gaf zich terug te knokken in het eenzijdige duel. De tweede set werd beslist door een break in de zevende game.

Sakkari treft nu Raducanu, die maar blijft verbazen op de US Open. De nummer 150 van de wereld won met 6-3, 6-4 van Belinda Bencic en is na Billie Jean King en Kim Clijsters de derde speelster van buiten de top-100 die de halve finales haalt in New York.

Britse tiener Raducanu (18) blijft verbazen op US Open

"Ik ben zo, zo blij. Ik geniet van iedere minuut", zei de 18-jarige Britse na afloop. "Dit had ik nooit verwacht. Ik voel me op mijn gemak in de grote stadions."

Raducanu verraste in juli al door bij haar grandslamdebuut de vierde ronde op Wimbledon te halen. Daar moest ze opgeven vanwege ademhalingsproblemen.

In New York heeft ze nu in acht duels (drie in de kwalificatie) maar 38 games verloren. Ze is de eerste qualifier ooit in de halve finales van de vrouwen bij de US Open.

Weifelend begin

Olympisch kampioene Bencic, die dertien van haar laatste veertien duels gewonnen had, kwam nog wel op 3-1, maar daarna ging het bij Raducanu lopen.

Ze ging voortdurend op zoek naar winners, maakte weinig fouten en stond nog maar vier games af. Haar volgende tegenstandster is de Griekse Maria Sakkari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl