De vlag van Iran voor het IAEA-gebouw in Wenen
NOS Nieuws

Iran gaat door met verrijken van uranium, wordt atoomakkoord nog nageleefd?

Iran heeft zijn voorraad hoogverrijkt uranium vergroot. Eind augustus had Teheran 10 kilo uranium met een zuiverheid tot 60 procent. Dat was in mei nog 2,4 kilo, stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA in een uitgelekt vertrouwelijk kwartaalbericht. De voorraad uranium dat tot 20 procent is verrijkt, steeg in diezelfde periode van 62,8 naar 84,3 kilo.

Het IAEA schrijft verder dat het steeds moeilijker wordt om te achterhalen in hoeverre Iran de afspraken uit het atoomakkoord van 2015 nakomt. Sinds februari laat het land geen IAEA-inspecteurs meer toe.

Kernwapens

In het akkoord uit 2015 spraken Iran, de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland af dat het kernprogramma van Iran aan banden zou worden gelegd, om te voorkomen dat het land kernwapens kon gaan bouwen. In ruil daarvoor zouden economische sancties tegen Iran worden geschrapt.

IAEA-inspecteurs zouden toezien op het naleven van het akkoord. Iran heeft altijd gezegd dat het nucleaire programma wordt gebruikt voor vreedzame doeleinden.

Hoe kwam het verdrag tot stand, wie zijn erbij betrokken? Een opfriscursus in minder dan 2 minuten:

Wat is de Iran-deal?

In 2018 trok de VS zich eenzijdig terug, omdat Iran volgens president Trump ondanks het akkoord kon doorgaan met het ontwikkelen van kernwapens. De VS schroefde de sancties weer op.

Iran trok zich een jaar later gedeeltelijk en vorig jaar volledig terug, nadat de VS de Iraanse generaal Soleimani in Bagdad had geliquideerd.

Aankondiging

In april maakte Iran bekend dat het uranium ging verrijken tot 60 procent zuiverheid. Voor kernenergie moet het uranium voor 4 of 5 procent verrijkt zijn, voor het maken van kernwapens is een zuiverheid van 90 procent of hoger gebruikelijk.

President Biden, Trumps opvolger, heeft al gezegd dat hij het akkoord uit 2015 nieuw leven in wil blazen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl