Perseverance slaat eerste buisje met Marsgruis op, 'monumentale prestatie'
Marsrover Perseverance heeft voor het eerst een monster met steengruis verzameld, afgesloten en opgeslagen op de planeet. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bevestigde afgelopen nacht de opslag van het bodemmonster.
De operatie, waarbij een stukje uit een steen wordt uitgeboord, verliep niet vlekkeloos. Vorige maand mislukte de eerste poging het Marsgruis te verzamelen. Vorige week werd duidelijk dat een nieuwe boorpoging wel was geslaagd. Perseverance stuurde een foto naar de aarde, waarop te zien was dat er gruis in het opslagbuisje zat. Vervolgens gaven NASA-onderzoekers het commando aan Perseverance het buisje, dat serienummer 266 kreeg, af te sluiten en op te slaan in de rover.
NASA-directeur Bill Nelson spreekt in een persbericht van een "monumentale prestatie". Volgens Thomas Zurbuchen, wetenschappelijk kopstuk bij de organisatie, hebben de Apollo-missies naar de Maan het belang van het analyseren van buitenaardse bodemmonsters bewezen. "Met hulp van de meest geavanceerde wetenschappelijke instrumenten hier op aarde, rekenen we op verbluffende ontdekkingen."
Het gruis moet onder meer inzicht bieden in de geschiedenis van Mars en of er ooit leven is geweest op de planeet.
Perseverance heeft meer dan veertig buisjes aan boord om bodemmonsters mee te verzamelen. De bedoeling is dat er zeker twintig gevuld worden. De buisjes zullen vervolgens worden achtergelaten op strategische plekken, om over enkele jaren opgehaald te worden door een andere rover die door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA wordt gebouwd. Uiteindelijk moet een Europese sonde de monsters naar de aarde brengen.
In deze NOS-animatie is te zien hoe die hele mega-operatie in zijn werk moet gaan: