NOS NieuwsAangepast

Taliban claimen volledige verovering van Panjshirvallei

De Taliban zeggen de Panjshirvallei in Afghanistan volledig te hebben veroverd. Dat zou betekenen dat ze nu de macht hebben in heel Afghanistan. Sinds de machtsovername door de Taliban, half augustus, was dit gebied als enige nog niet in handen van de radicale groepering.

Op deze beelden in te zien hoe talibanstrijders hun vlag hijsen in het gebied:

Talibanstrijders hijsen hun vlag in Panjshirvallei

Een woordvoerder van de verzetsgroep in de Panjshirvallei spreekt de Taliban-claim tegen, meldt de BBC. Ook meldt de groep op Twitter dat zijn "strategische posities" niet zijn veroverd. Het is niet bekend waar Ahmad Massoud zich nu bevindt, wel laat hij via Twitter weten dat hij veilig is. Massoud is de leider van het verzet in de vallei.

Massoud liet gisteren nog weten te willen onderhandelen met de Taliban. Hij zei bereid te zijn de gevechten te staken als de Taliban zich zouden terugtrekken. Zondag werd ook bekend dat de woordvoerder en strateeg van de verzetsgroep, Fahim Dashti, is vermoord door de Taliban. Hij was de rechterhand van Massoud. Ook werd een generaal gedood.

Angst voor bloedbad

Vanuit het gebied komt maar weinig informatie naar buiten. Wel circuleren foto's op sociale media waarop Talibanstrijders bij de poort van de residentie van de gouverneur te zien zijn, en waar een Talibanvlag is gehesen. "Het is moeilijk contact te maken met de vallei. Alle communicatielijnen zijn nu afgesloten", zegt correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal.

De angst voor een bloedbad in de vallei is groot. "Ze zouden elke man van militaire leeftijd als vijand, als verzetsstrijder, kunnen zien", zegt André. De Talibanwoordvoerder zei vandaag in een persconferentie dat een paar verzetsstrijders zijn gedood en geen burgerslachtoffers zijn gevallen.

De Panjshirvallei is historisch gezien een belangrijke plek in het land en de verovering heeft grote symbolische waarde. "Nooit eerder is het gebied ingenomen", zegt André. "Het is een provincie die helemaal omringd is door bergen en die ook niet onder de Taliban viel toen die in de jaren 90 aan de macht waren." In de jaren 80 kreeg het Sovjet-leger er geen voet aan de grond.

"Dat maakt Panjshir ook heel trots", zegt André. "Dashti, de man die vermoord is, zei: 'Als we allemaal worden gedood, hebben we nog steeds gewonnen. Want dan hebben we ons verzet'."

De volledige inname van de vallei zou waarschijnlijk ook het voorlopige einde zijn van gewapend verzet in het land. De Talibanwoordvoerder zei vandaag dat ze binnenkort hun nieuwe regering aankondigen.

Cameraman Zaki Yousfzai, geluidsman Mohammad Samim Yousifi, lichtman Mahboob en veiligheidsadviseur Mohammad Nadeer Anwari maakten vorige week de reis naar de Panjshirvallei. Correspondent Aletta André maakte een reportage met de beelden:

'Zolang wij leven kan geen enkel leger Panjshir veroveren'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl