De Grenfell Tower in juni van dit jaar
NOS Nieuws

'Grenfell Tower in Londen vormt gevaar voor omgeving en wordt gesloopt'

De in 2017 uitgebrande Grenfell Tower wordt gesloopt, meldt de Britse krant The Times op basis van bronnen binnen de overheid. Volgens de krant is dat een voldongen feit. De beslissing wordt genomen na een advies van bouwkundigen, die zeggen dat het gebouw een gevaar vormt voor de omgeving.

In de buurt van het gebouw ligt onder meer een school met 1200 leerlingen die in het bijzonder gevaar zou lopen. Nabestaanden van de ramp waarbij 72 mensen omkwamen reageren onthutst op het voornemen. Er is hun beloofd dat er geen beslissing genomen zou worden over wat er met het gebouw gebeurt zonder dat zij geconsulteerd worden.

Een groep nabestaanden zegt in een verklaring dat daar tot nu toe maar zeer beperkt sprake van is: "De overheid heeft met minder dan tien nabestaanden en overlevenden gesproken over deze kwestie. Hoe kan de toren gesloopt worden zonder dat het juridische proces is afgerond, als geen rechter kan garanderen dat dat geen gevolgen heeft voor strafvervolging in de toekomst?"

Bekijk ook deze video over de brand en de nasleep van de ramp in de Grenfell Tower:

Grote brand in Londense woontoren Grenfell maakte talloze slachtoffers

De overheid heeft eerder toegezegd onder geen beding het gebouw voor juni 2022 te slopen. Dan is het vijf jaar geleden dat de ramp plaatsvond. Veel nabestaanden willen dat het gebouw voorlopig blijft staan en dat er een monument van gemaakt wordt.

Een van de plannen is om een verticaal bos aan te leggen in het gebouw. Dan worden er 72 plantensoorten in en op het gebouw geplant, één soort voor elk dodelijk slachtoffer.

Volgens het ministerie van Volkshuisvesting is het besluit nog niet definitief gevallen, schrijft The Guardian: "We weten hoe belangrijk en gevoelig deze stap is, maar er is nog geen beslissing. We hebben nu dit advies gepubliceerd zodat degenen die het zwaarst getroffen zijn toegang hebben tot alle informatie die leidt tot een besluit, vóór dat besluit genomen is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl