Politie bij het Dilserbos, waar het lichaam van Conings werd gevonden
NOS Nieuws

Man die lichaam Conings ontdekte nu verdacht van stelen wapen

De jager die in België het lichaam van Jürgen Conings vond, wordt nu verdacht van het stelen van een automatisch wapen dat de voortvluchtige militair bij zich had. Belgische media schrijven dat de man ook wordt verdacht van verboden wapenbezit en het delen van beelden van het lichaam van Conings met Duitse media.

De Belgische autoriteiten maakten eerder dit jaar op grote schaal jacht op de extreemrechtse beroepsmilitair Conings. Hij had op 17 mei zware wapens meegenomen uit een legerdepot en was daarna spoorloos verdwenen. In afscheidsbrieven bedreigde hij de viroloog Marc van Ranst.

Na een zoektocht van weken vonden een jager en de burgemeester van Maaseik los van elkaar het lichaam van de militair in een bos. Conings had zichzelf in het Belgische Dilserbos om het leven gebracht.

Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik vertelde eerder al over de vondst:

'Ik rook een duidelijke lijkgeur en dacht: dat kan wel eens Jurgen Conings zijn'

De politie vond bij het lichaam meerdere wapens, maar niet het P90-machinegeweer dat Conings ook bij zich zou hebben gehad. Bij toeval vonden agenten dat wapen later tussen de wortels van een boom, op meters afstand van de vindplaats van lichaam. Ingewijden zeggen tegen Het Belang van Limburg dat het wapen daar "duidelijk onlangs was verstopt".

Stappenteller

Onderzoekers stellen dat Conings het wapen daar niet zelf heeft neergelegd kan hebben. Uit gegevens van zijn stappenteller leiden ze af dat Conings maar 800 stappen zette na zijn verdwijning en kort daarna overleed.

Daarom wordt vermoed dat de jager het wapen verstopte nadat hij het lichaam van Conings had ontdekt en daarna pas de autoriteiten waarschuwde. Hij zou van plan zijn geweest het automatische wapen later mee te nemen.

Zelf noemt hij de aantijgingen tegen hem "schandalig". In weekblad Humo klaagt hij dat de autoriteiten hem als een topcrimineel behandelen. "Ik denk dikwijls: had ik hem maar nooit gevonden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl