Kaag op bezoek bij haar Qatarese ambtsgenoot
NOS NieuwsAangepast

Kaag bevestigt: Nederlandse delegatie had ontmoeting met Taliban

Een Nederlandse delegatie heeft in Qatar gesproken met de Taliban. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Kaag heeft dat in een persconferentie bevestigd. Ze zegt dat het om "een eerste ontmoeting op ambtelijk niveau" ging.

Eerder vandaag berichtte het Afghaanse televisiestation Tolonews al dat Nederlanders in Qatar hadden overlegd met een vertegenwoordiger van de Taliban. Op Twitter meldt de zender dat de Nederlandse delegatie met een hoge official van de Taliban sprak over de situatie in Afghanistan, de uitreismogelijkheden en het functioneren van de luchthaven van Kabul.

Tolonews baseerde zich op een woordvoerder van de Taliban, die in Qatar een vertegenwoordiging heeft.

Gisteravond vertrok minister Kaag met een delegatie naar Qatar. Nederland wil zo snel mogelijk weer evacuaties op gang brengen van Nederlanders en van Afghanen die voor Nederlanders hebben gewerkt. Na Qatar bezoekt de bewindsvrouw ook Pakistan en Turkije.

Geen erkenning

Verschillende Europese landen, waaronder Duitsland, hebben al contact met de Taliban. Het Nederlandse kabinet heeft eerder gezegd gesprekken met de radicaal-islamitische beweging niet uit de weg te gaan als dat nodig is voor de Nederlandse belangen.

Minister Kaag benadrukt daarbij steeds dat gesprekken met de Taliban geen erkenning van het nieuwe regime in Afghanistan betekenen.

Wie zijn de Taliban eigenlijk? In deze video meer informatie:

De Taliban - wie zijn dat eigenlijk?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl