Minister Kaag en haar Qatarese ambtgenoot
NOS NieuwsAangepast

Kaag: ambassade in Afghanistan verhuist tijdelijk naar Qatar

De Nederlandse ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul verhuist tijdelijk naar Qatar. Dat zei demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken tijdens haar bezoek aan dat land.

De laatste Nederlandse diplomaten verlieten Afghanistan vorige week toen de evacuatiemissie stopte, omdat het te onveilig werd. Het ministerie heeft steeds gezegd dat de ambassade in Kabul weer opengaat zodra de veiligheidssituatie het toelaat. In Qatar is een vertegenwoordiging van de Taliban gevestigd.

Vrouwenrechten

Kaag is in de golfstaat om te bespreken wanneer en hoe de evacuatie uit Afghanistan weer hervat kan worden. Er zijn nog honderden Nederlanders en anderen in Afghanistan die naar Nederland willen vertrekken.

Op een persconferentie met haar Qatarese ambtgenoot benadrukte Kaag het belang van een "inclusief politiek proces" in Afghanistan. Ook moeten mensenrechten, en in het bijzonder vrouwenrechten, worden gerespecteerd.

Deze voorwaarden zijn van belang voor het hervatten van humanitaire hulp, zei de minister. "En woorden zijn niet genoeg, we willen het ook echt zien."

Pakistan, Turkije en Slovenië

Verder zei Kaag dat stabiliteit in Afghanistan belangrijk is voor landen in de regio én voor Europa, vooral om vluchtelingenstromen te voorkomen.

Later vandaag vliegt ze naar Pakistan en morgen naar Turkije. Na haar bezoek aan de regio reist Kaag door naar Slovenië voor een vergadering met haar EU-collega's. Ook die bijeenkomst gaat vooral over Afghanistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl